Vlaović: Zdravlje građana je najvažnije, a bez hrane nećemo preživjeti

Saborski zastupnik Davor Vlaović raspravljao je o setu zakona koji se odnose na sprječavanje posljedica uzrokovanih provođenjem propisanih mjerama za smanjenje širenja epidemije uzrokovane COVID-19. Mjere su zaustavile nekontrolirano širenje virusa, ali su zaustavile i gospodarstvo koje će nakon epidemije  trebati oporavak.

Nezaposlenost se povećava iz dana u dan

Vlaović je govorio o problemu otpuštanja radnika i povećanja broja nezaposlenih u evidencijama HZZ-a. To se najviše osjeti u Slavoniji gdje je nezaposlenost za 35% veća nego u istom mjesecu prošle godine.

Slavonija je stalno na udaru, trpjela je zbog iseljavanja, a sada zbog koronavirusa. Mladi su teško pronalazili radno mjesto, a sada će biti još gore. Pitam kako pomoći mladima i kako pomoći Slavoniji“, rekao je Vlaović te apelirao na vladajuće da ubrzaju donošenja Zakona o moratoriju na kredite.

Naš zadatak je zaštititi građane RH jer to čine i druge vlade i druge države. Moramo smoći dovoljno snage za reći bankama: Dosta je! Godinama su iskazivale dobit u poslovanju u RH i iznosile je izvan Hrvatske. Red je da se banke solidariziraju s građanima i smanje zaradu.”

Ekološki prihvatljive tehnologije mogu ubrzati gospodarski rast u svim sektorima

Vlaović je pozvao na sudjelovanje u akciji “Zeleni uzlet”. Akciju osmišljava 200 znanstvenika s ciljem prelaska na ekološki prihvatljive tehnologije što može ubrzati gospodarski rast u svim sektorima.

“U tom projektu Hrvatska mora pronaći svoje mjesto kroz ekološku poljoprivredu, prerađivačku industriju i općenito proizvodnju hrane”, kazao je. Pitao je i što Hrvatska čini jer 52 milijuna kuna za pomoć poljoprivredi koje planira Ministarstvo poljoprivrede je preskromno i nedostatno.

Na tržnicama su stroži uvjeti nego u trgovačkim centrima

Kritički se osvrnuo na nastavak politike favoriziranja uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, posebno svježeg voća i povrća jer prema njegovim riječima na znoju  hrvatskih poljoprivrednika i danas zarađuju nakupci i prekupci.

“Dopustili ste kupovinu u trgovačkim centrima i zatvorili tržnice, a onda ste otvorili tržnice i postavili strože uvjete nego u zatvorenim robnim centrima. To nije potpora poljoprivredi! Moramo se aktivnije okrenuti prema poljoprivrednoj proizvodnji i poljoprivrednim politikama.”

Treba osigurati potpore za sjetvu

HSS-ovac je nezadovoljan s neisplatom drugog dijela potpora poljoprivrednicima koja im je potrebna za sjetvu i pozvao je ministricu da to učini odmah. Zatražio je otkup viškova u svinjogojstvu, govedarstvu, vinarstvu, a lošim je ocijenio smanjivanje potpore za višegodišnje nasade.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti