Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Vlaović: Mjere Vlade za pomoć gospodarstvu su nužne i dobrodošle, ali kasne i nisu dostatne

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović zahvalio je svim zdravstvenim radnicima, policiji, carini i svima onima koji savjesno i izvrsno obavljaju svoj posao u krizi uzrokovanoj koronavirusom. Prilikom rasprave o setu vladinih mjera za preživljavanje gospodarske krize uzrokovane koronavirusom, primjedbu je uputio donositeljima odluka. Vlada je kasno reagirala, trebala su više od dva mjeseca da prihvati realni problem – pad zaposlenosti proizvodnih pogona i otpuštanje radnika.

Mjere Vlade su nužne i dobrodošle, ali kasne i nisu dostatne

Predložene mjere su zakašnjele i nisu dostatne. Drvoprerađivački sektor je još početkom veljače Vladu upozorio da će imati problem s plasmanom i radnicima. Očekivali smo brže i konkretnije pomoći za poljoprivredu, OPG-ove, obrtnike, mikro i mala poduzeća i djelatnike u turizmu”, rekao je.

Vlaović je zaključio kako bi sada svima trebalo biti jasno da Hrvatska mora imati organiziranu i dostatnu proizvodnju hrane za prehranu stanovništva i biti samoodrživa u proizvodnji hrane jer raspolaže svim potrebnim resursima.

Naša prehrambena industrija je u škarama uvoznih lobija

“Imali smo priliku povećati vlastitu proizvodnju hrane organizacijom kratkih lanaca opskrbe kroz projekt ‘Od polja do stola’, nismo to učinili. Gdje su i kolike su naše robne zalihe? Kažete da pratite stanje proizvoda na policama i da ćete reagirati. Pitam od kuda ćete reagirati ako su granice zatvorene i nema se od kud uvesti?“, upitao je Vlaović.

Naši proizvođači, naša prehrambena industrija je u škarama uvoznih i izvoznih lobija“, rekao je zastupnik HSS-a i upozorio kako bi Vladina mjera odgode plaćanja obveza državi mogla uzrokovati i odgodu plaćanja dobavljačima, što će produbiti gospodarsku krizu.

Pravovaljana vladina mjera bila bi oprost ili otpis dugova. Vlaović je pročitao dopis slavonskih proizvođača koji upozoravaju kako Vladine mjere nisu dostatne, neće zaustaviti pad proizvodnje i otpuštanje radnika jer nemaju dovoljno da bi mogli isplatiti plaću i doprinose koji će jednom doći na naplatu.

“Ako gospodarstvenici ne rade i ne proizvode, ne mogu platiti ni radnika ni doprinose. Kroz novi krediti uvući će se u novi dug”, rekao je Vlaović te upozorio na probleme drvoprerađivačkog sektora koji je izvozno orijentiran i prvi je osjetio krizu.

Drvoprerađivački sektor je prvi osjetio krizu

“Više od 50.000 radnika je zaposleno u drvoprerađivačkoj industriji. Ne dopustimo ponavljanje scenarija gospodarske krize 2008. Mjere koje možete poduzeti su uspostave direktnih kreditnih linija od HBOR-a, otkup proizvedenih peleta i njihovo korištenje u termoelektranama umjesto ugljena. To Vlada jednom odlukom može naložiti HEP-u! U Hrvatskoj trenutno 1.000 kamiona gotove robe čeka kupca. To je 5-6 tisuća radnika kojima slijede otkazi.”

Poljoprivrednicima osigurati sredstva za proljetnu sjetvu

Vlaović je u ime poljoprivrednika i udruga u poljoprivredi zatražio hitnu isplatu poticaja u stopostotnom iznosu do 15. travnja kako bi se osigurala sredstva za proljetnu sjetvu. Predložio je reprogramiranje poljoprivrednih kredita s počekom od godinu dana i nove kreditne linije radi osiguranja likvidnosti i oslobađanje od plaćanja doprinosa za vrijeme samoizolacije.

Neka iz ureda za robne rezerve objave poziv za ugovaranje proizvodnje za popunjavanje robnih zaliha pšenice, kukuruza, soje , šećerne repe i ugovore proizvodnju s konkretnim rokovima plaćanja i konkretnim cijenama. To bi bila najveća i najbolja pomoć poljoprivredi, proizvođačima i potrošačima hrane! Sijati paniku nije dobro i ne treba. Neki se sjećaju serije ‘Velo misto’ i scene u kojoj kilogram brašna Violeta plaća zlatnim prstenom. Vjerujem da će biti dovoljno političke mudrosti i da Hrvatska nikada neće doći u takvu prehrambenu krizu”, zaključio je.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti