Vlaović: HSS ne podržava energetsku strategiju jer nije usklađena s ciljevima EU

U Hrvatskom saboru zastupnici su raspravljali o prijedlogu Strategije energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050.

“Strategija energetskog razvoja RH rađena je prije dvije godine, a tek nedavno je ušla u proceduru. U međuvremenu su se dogodile velike klimatske promjene u Europi i svijetu”, rekao je zastupnik Davor Vlaović te naglasio kako strategija mora dati odgovor na proizvodnju energije bez ugljikova dioksida.

Strategija nije u skladu s Europskim zelenim planom. Taj plan predviđa kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent. Također predviđa kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti“, upozorio je zastupnik HSS-a te dodao kako je Europski zeleni plan strategija za postizanje održivosti gospodarstva EU-a.

“Taj plan obuhvaća sve gospodarske sektore, a posebice promet, energetiku, poljoprivredu, održavanje i gradnju zgrada te industriju. Ova Strategija energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu ne uvažava ove činjenice. Iz tih razloga HSS je ne može podržati i tražimo izradu nove strategije! Strategija velikim djelom nije usklađena s ciljevima EU. Ona ne ide u smjeru smanjenja potrošnje energije kroz povećanje energetske učinkovitosti i povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora. Ovaj prijedlog Strategije energetskog razvoja RH samo je malim djelom uzeo u obzir veliki potencijal i resurse obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj”, zaključio je zastupnik HSS-a.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti