Vladin prijedlog Zakona o sjemenu do kraja će uništiti hrvatsko selo

Zastupnik HSS-a Željko Lenart i predstavnici inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo” Sunčana Pešak i Robert Hadžić danas su održali sastanak vezano uz Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja koji bi se uskoro trebao naći u saborskoj raspravi.

Pitanje sjemena je od nacionalnog interesa i izuzetno je važno za prehrambenu suverenost Hrvatske. Na sastanku su se složili kako prijedlog zakona sadrži mnogo nedorečenosti.

Prijedlogom zakona i uvođenjem pojma “sjeme s poljoprivrednog gospodarstva” zabranjuje se sjetva sjemena iz vlastitog uzgoja, što nije slučaj ni u jednoj državi članici EU. Odredbama ovog prijedloga zakona poskupljuje poljoprivredna proizvodnja. OPG-ovi se tjeraju u sivu zonu, a sve pod krinkom povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje.

Prema odredbama Međunarodnog ugovora o genetskim resursima za hranu i poljoprivredu, koji je Hrvatska potpisala i ratificirala, te Deklaracijom UN-a o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima, a koju je Hrvatska dužna poštivati, navedeno je: “Seljaci i druge osobe koje rade u ruralnim područjima imaju pravo čuvati, kontrolirati, štiti i razvijati svoje vlastito sjeme i tradicijska znanja.”

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti