Važno je osigurati održiv sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta

Govoreći o Zakonu o cestama, zastupnik Davor Vlaović rekao je kako treba dati priliku za razvoj svim regijama.

Vlaović: Investirajte u gradnju cesta i bolju prometnu povezanost Slavonije

“Neke županije koje su ‘moćnije’ i bliže vlasti imaju povoljniji omjer državnih cesta, što znači lakše održavanje i građenje. Neke županije imaju velik broj lokalnih i nerazvrstanih cesta, što znači otežano održavanje, a o građenju da i ne govorim”, rekao je Vlaović te dodao kako se na tako ne daje šansa svim regijama za razvoj.

Treba razgovarati o modelu financiranja Županijskih uprava za ceste. Ovo je neodrživo i sustav će se jednostavno urušiti. S postojećim sredstvima koja su na raspolaganju Županijskim upravama za ceste ne možemo postići sigurnost u prometu koju želimo“, istaknuo je zastupnik HSS-a.

“Posebno bi naglasio problem prometne povezanosti Slavonije, Baranje i Srijema. Ako želimo da ljudi ostanu živjeti u Slavoniji onda treba pojačati investiranje u izgradnju cesta i prometnu povezanost”, zaključio je Vlaović.

Beljak: Pri financiranju izgradnje i održavanja cesta treba uzeti u obzir geografske i klimatske različitosti

“Jeste li kod prijedloga ovog zakona imali u vidu određene geografske i klimatske različitosti Republike Hrvatske?”, pitao je Krešo Beljak državnog tajnika Tomislava Mihotića.

Prometnice nisu u istom stanju, primjerice, u Dalmaciji ili u brdsko-planinskim područjima. U ovom trenutku se novac dijeli isto, a ne uzima se obzir da je, npr. puno teže i izgraditi i održavati cestu u Lovincu, dok to u Dalmaciji nije tako”, zaključio je Beljak.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti