Trebamo govoriti o problemima mladih, jer oni postoje i ne rješavaju se

Bruno Šagi, predsjednik Sveučilišna organizacija HSS-a uputio je čestitku mladima u povodu Međunarodnog dana mladih koji se obilježava 12. kolovoza. Istaknuo je kako položajem mladih u Republici Hrvatskoj nije zadovoljan te da bi volio da je javnost malo više informirana o toj temi.

“Studenti nailaze na problem nedostatka kapaciteta u studentskim domovima, dok su stanovi u mjestima u kojima studiraju vrlo često skupi. Mnogi studenti financijski nisu u mogućnosti pokriti troškove koje studiranje i život donose. Također, problem su kašnjenje isplata studentima radnicima i premala satnica. Ako gledamo prehranu, kvaliteta hrane u studentskim restoranima mogla bi biti bolja”, rekao je Šagi te istaknuo kako je velika vjerojatnost da će mlada osoba kad završi sa školovanjem ostati živjeti s roditeljima, jer financijski nije u mogućnosti postupiti drugačije.

Hrvatska je 2020. nadmašila sve zemlje EU-a pa čak i vlastite prijašnje rekorde, jer čak 76,9 posto mladih u dobi od 18 do 34 i dalje živi s roditeljima, upozorila je u četvrtak Mreža mladih Hrvatske koja je uputila dopis Vladi s upitom o provedenim politikama za mlade. 

Prema podacima Eurostata iz 2019., Hrvati s roditeljima u prosjeku žive do 32. godine i po tome smo najgori u EU-u. Prosjek u EU je 26 godina. S druge strane, u Švedskoj, koja je na drugom kraju ljestvice od Hrvatske, mladi s roditeljima žive do u prosjeku 18. godine.

“Kada mlada osoba pronađe posao, plaća obično nije visoka kao u nekim drugim državama EU-a pa je to jedan od razloga masovnog egzodusa iz Hrvatske”, rekao je predsjednik Sveučilišne organizacije HSS-a Šagi te podsjetio kako su golem problem i podjele koje su stvorene u društvu.

“Ako ste mlada osoba koja je rođena kao pripadnik neke od manjina (nacionalnih, seksualnih itd.), vrlo je velika vjerojatnost da ćete se susresti s nekim od oblika zlostavljanja zbog nepostojanja školskog predmeta u kojem bi se od malih nogu učilo o suzbijanju diskriminacije, rasizma, homofobije i drugih mržnji.

Zato, nemojmo skrivati probleme mladih, već pričajmo o njima jer oni postoje i ne rješavaju se!

Mladi, sretan vam vaš dan”, zaključio je Šagi.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti