Svečana sjednica Glavnog odbora u povodu 115. rođendana HSS-a

Danas je u Središnjici stranke održana svečana sjednica Glavnog odbora u povodu 115. rođendana naše stranke.

Raspravljalo se o aktualnoj političkoj situaciji i izborima za predsjednika Republike Hrvatske koji se održavaju u nedjelju, 22. prosinca. Također, na sjednici je prihvaćen prijedlog članova gradske organizacije Zagreb da se najstariji živući član HSS-a, 95-godišnji Vladimir Rajković na Glavnoj skupštini imenuje počasnim predsjednikom HSS-a. Rajković se u HSS učlanio u prosincu 1940. godine. 

Potpredsjednik HSS-a i povjesničar Hrvoje Petrić održao je uvodno predavanje u povodu 120. godišnjice pokretanja glasila “Dom” te 115. godišnjice osnivanja Hrvatske pučke seljačke stranke.

U svibnju 1904. Stjepan Radić je u selu Drnje stvorio svoju prvu organizacijsku jezgru na terenu, iz koje je dalje širio hrvatski seljački pokret. Iz Drnja je Radić svoj nauk širio po susjednim selima – Torčec, Đelekovec, Sigetec, Hlebine, Peteranec itd.

U kolovozu 1904. Stjepan Radić sa svojim je suradnikom Peroslavom Ljubićem stvorio drugu političku jezgru na terenu, djelujući među narodom u Novigradu Podravskom, Molvama i Virju. Iste godine, 22. prosinca prihvaćen je Program HPSS-a te se taj dan uzima kao dan osnivanja stranke.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti