Predsjednik HSS-a o godišnjem izvješću o radu Vlade: Puno planova, malo realizacije

Raspravljajući o godišnjem izvješću o radu Vlade RH, predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je kako se to izvješće sastoji od puno planova, a malo realizacije. “Ipak je naziv dokumenta izvješće o radu, a ne plan rada”, ustvrdio je.

Javni dug je smanjen jer nema investicija

“Javni dug je smanjen i to je pozitivno. No, taj dug je smanjen jer nema velikih državnih investicija. Broj zaposlenih je samo statistika. Socijalna solidarnost je nešto na čemu bi trebala raditi politika, ali čemu onda pričamo o nekoj privatizaciji koja nema veze s jačanjem socijalne sigurnosti i solidarnosti?”, pitao je Beljak.

Osvrnuo se na turizam i aktualne projekte.

“Uspješna turistička sezona, o tome ne bi trebalo biti spora, ali činjenica je da za to nije zaslužna ni Vlada ni mjere nego jednostavno naš geografski položaj i splet okolnosti. Što se tiče velikih projekata, nema nikoga u Hrvatskoj tko ne bi pozdravio projekt realizacije Pelješkog mosta, istarskog ipsilona, probijanje druge cijevi tunela Učka, most Svilaj i to su pozitivne stvari.”

Status prosvjetnih djelatnika se može još poboljšati

Govoreći o prosvjeti, zahvalio je prosvjetnim djelatnicima na uspješnom radu u ovim uvjetima pandemije. Istaknuo je problem stipendija, za koje je rekao kako nisu koordinirane s tržištem rada.

“Tu nam se otvara jedan veliki jaz nedostatka zanimanja i potreba za uvozom radne snage. S druge strane, imamo ljude sa završenim školama koji nemaju gdje raditi u Hrvatskoj i onda odlaze van. Kad bi se to uskladilo, mislim da bi rezultati bili puno bolji. Status prosvjetnih djelatnika je nešto poboljšan, ali nedovoljno. Ono što prosvjetnim djelatnicima nedostaje je autoritet. Nastavnik, učitelj, profesor bez autoriteta ne može obavljati svoj posao na način kako bi trebao obavljati, pogotovo kad si sve više roditelja dopušta postavljati se iznad nastavnika”, rekao je Beljak.

Pohvalio je rad zdravstvenih djelatnika koji su najveći dio ove pandemijske krize iznijeli na svojim leđima.

“Njima jesu povećane plaće, ali s obzirom na okolnosti u kojima rade, to je premalo.”

U energetici smo propustili priliku da ne ovisimo o drugima

Za prehrambenu samodostatnost je rekao kako to dobro zvuči u teoriji, ali u praksi uz sve napore koji se ulažu teško da će se ostvariti u ovom vremenu globalizacije. Skrenuo je pozornost na porast cijena energenata, što je posebno pogodio poljoprivrednike.

Beljak je podsjetio premijera kako je zaboravio spomenuti ponašanje policije na vanjskim granicama.

Odnos prema migrantima je jedna tema o kojoj bi trebali razgovarati na višim razinama. To je granica Europske unije, ne samo Hrvatske. Činjenica da kritike koje dolaze iz EU se ne bi smjele odnositi isključivo na naše policijske snage nego na europski sustav zaštite granica.”

Što se tiče energetike, spomenuo je kako smo propustili priliku da ne ovisimo o drugima.

“Propustili smo vlak kojim smo si mogli osigurati samoodrživost u krizi. Prodali smo INA-u, naftne bušotine, bušotine plina. Sad ovisimo o drugima, a mogli smo biti barem na 70, 80 posto samoodrživi što se tiče energetike.”

Demografske mjere neće popraviti lošu demografsku sliku

Upozorio je i na lošu demografsku sliku.

“Gledajući što se događa u ostalim zemljama, bez obzira kakve mjere donosili demografska slika se neće popraviti. Svi zajedno ćemo morati prije ili kasnije shvatiti da je jedina mogućnost poboljšanja demografske strukture stanovništva kontrolirano useljavanje.

Što se tiče problema s otpadom, predložio je da se jednostavno kopiraju zakoni zemalja koje su problem s otpadom uspješno riješile.

Za državnu imovinu je rekao kako je to mrtvi kapital koji gomila nove gubitke te da je slabo iskorištena zbog spore administracije i loših zakona.

Zakon o obnovi nakon potresa je okarakterizirao kako taoca spore administracije te je izrazio nadu da će se po tom pitanju poduzeti konkretniji koraci.

Hrvatska nije pravedna zemlja

Beljak je izrazio zabrinutost stanjem u pravosuđu.

 “Da li je Hrvatska pravedna zemlja? Nije. I danas imate ljude koji će u zatvoru završiti zbog minornih stvari i imate kriminalce koji su pokrali milijarde, a njima se ne događa ništa. Ne možemo govoriti da smo pravedna zemlja, tu su potrebne korjenite reforme kojih na vidiku nema.

Pozdravljam plan borbe protiv korupcije, ali korupcija se nažalost u državi diže na jednu drugu razinu. Imate umrežene projektante, nadzor, izvođače koji zaobiđu politiku da bi dobili posao. To je jedna nova dimenzija koja ide u prilog političarima koji su govorili da sve države imaju svoju mafiju, a da jedino u Hrvatskoj mafija ima svoju državu”, kazao je.

Podržao je napore oko uvođenja eura i ulazak u Schengen, a pohvalio je i ukidanje viza za SAD.

Pozdravio je to što je premijer priznao da je bilo i pogrešaka.

„To je velik pomak pa ne mogu biti protiv svega. Mi kao opozicijski klub ne možemo glasati za Vaše izvješće. Hoćemo li biti protiv ili suzdržani ili ćemo se izuzeti iz glasovanja, to ćemo dogovoriti naknadno”, zaključio je Beljak.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti