Predsjednik HSS-a Beljak: Inzistiramo da se provjeri porijeklo imovine političara, sudaca i drugih javnih osoba

“Prava je istina da je GONG trbuhozborac i produžena ruka i noga HSS-a”, poručio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

“Upravo smo mi bili ti koji smo nedavno u saborsku proceduru uputili prijedlog zakona o porijeklu imovine. I upravo smo mi ti koji inzistiramo da se provjeri imovina političara, sudaca i drugih javnih osoba. Vladajući su naš prijedlog zakona odbili, ali mi ćemo i dalje na njemu inzistirati. Na način na koji smo mi to zamislili svake bi godine u proračun ‘leglo’ nekoliko milijarda kuna. Dubravka Šuica bi prva podlegla tom zakonu jer bi taj zakon prvi preispitao njenu imovinu koja, prema nekim informacijama, iznosi nekoliko milijuna eura. Jednostavno zdrava logika nalaže da to na zakonit način nije mogla steći“, rekao je predsjednik Beljak.

Objasnio je kako bi Porezna uprava naplatila svu imovinu za koju nema potvrdu da je plaćen porez državi. Tako bi Šuica ili dokazala odakle joj imovina ili bi odmah ostala bez kompletne imovine, a onda bi dalje išli sudski procesi. Imovinu ne bi mogla uživati nego bi imovinu uživala Republika Hrvatska.

“Ima puno stvari na koje bi se te milijarde mogle potrošiti”, zaključio je predsjednik HSS-a.

Vlaović: Mi smo za uvođenje nacionalne mirovine koja bi bila barem 250 eura, a ne da bude smiješno mala

“U Hrvatskoj želimo društvo jednakih šansi, a stvorilo se društvo nejednakosti. Primjer toga su umirovljenici”, istaknuo je Davor Vlaović.

“HSS je još prije desetak godina tražio da se uvede nacionalna mirovina. Za umirovljenike koji su stekli mirovinu iz poljoprivrede tražimo da njihova mirovina ne bude ispod praga siromaštva i da mogu od nje živjeti. Mi smo za uvođenje nacionalne mirovine koja bi bila barem 250 eura, a ne da bude smiješno mala. Pitanje je koliko je Šuica u Hrvatskoj? Zašto se to ne ispita, oporezuje i eto novca za veće mirovine”, ustvrdio je Vlaović.

Lenart: HDZ daje županijama na značaju kako bi zadržao vlast, a županije nemaju svrhu i treba ih ukinuti

“Svi smo mi svjesni da oko nas postoje mnogi ljudi koji imaju imovinu koja je u nesrazmjeru s onim što su privređivali”, rekao je Željko Lenart.

“Imovina Dubravke Šuice se procjenjuje na 50 milijuna kuna. Od profesorice u školi do tih milijuna je jako dalek put. Takvih Šuica ima mnogo, ali nitko se na to ne obazire”, rekao je Lenart te dodao kako HDZ shvaća da će izgubiti iduće izbore.

“Oni čine sve da se to ne dogodio i zato daju županijama na značaju, iako one nemaju svrhu i treba ih ugasiti”, zaključio je zastupnik HSS-a.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti