Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Lenart: Poljoprivredna proizvodnja nezaustavljivo propada

Govoreći o stanju u poljoprivredi, Željko Lenart upozorio je kako poljoprivredna proizvodnja nezaustavljivo propada.

Uništavaju se oni najmanji poljoprivredni proizvođači

Naveo je kako je 33.000 hektara vrijednog poljoprivrednog zemljišta iz grupe Agrokor prešlo u vlasništvo stranog vlasnika Fortenova. Propada svinjogojska i mljekarska proizvodnja.

Lenart je upozorio na nepoštivanje zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu te podsjetio kako uskoro istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima. Rekao je kako se uništavaju najmanji poljoprivredni proizvođači, a za stanje u poljoprivredi krive sve vlade i svi ministri, ali i poljoprivredni proizvođači.

“S obzirom na to da sam ja poljoprivredni proizvođač, mogu slobodno reći da su krivi da su krivi i poljoprivredni proizvođači, seljaci. Jedini veliki prosvjed smo imali u Zagrebu. Jedan jedini! I od tada više nismo imali velikih prosvjeda. Pogledajte kako seljaci u Europi istjeruju pravdu i kako se bore za svoja prava. Ne boje se oni niti njihove policije, niti kazni, niti represije kojom vlada ide na njih”, rekao je.

Novac iz fondova prvo treba dati malim poljoprivrednim proizvođačima

Naveo je primjer Poljske, gdje su novac iz fondova prvo dobili mali, što nisu mali iskoristili dali su srednjima, a onda ono što je ostalo dali su velikima.

“Kako to ide u Hrvatskoj? Prvo su dobili oni sa stranačkim iskaznicama, onda su dobili donator predizborne kampanje, za neke od njih se i zakoni posebno rade, pa su dobili veliki, a one mrvice koje su ostale dobili su mali”, istaknuo je Lenart.

Zašto se maćehinski odnosimo prema poljoprivredi?

Pitao je zašto ne koristimo skrivene potpore i nacionalne mjere u poljoprivredi.

“Zbog čega svinjetina iz Nizozemske ili Njemačke dolazi u Hrvatsku s tako niskom cijenom? Pa zato što te najbogatije i najstarije članice Europske unije imaju mjere skrivenih potpora. Oni omogućuju da njihovi proizvođači proizvode ispod cijene i plasiraju na tržišta kao što su naša i uništavaju našu poljoprivredu.

Kako plasiraju? Preko svojih trgovačkih centara. Pa čiji su centri došli u Hrvatsku? Nisu došli iz Bugarske i Rumunjske, došli su iz zapadne Europe da bi prodavali njihovu sirovinu i uništili našu poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Lenart te zaključio kako za to trebamo okriviti sebe jer smo to dozvolili.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti