Obljetnica rođenja dr. Vladka Mačeka

Vladko Maček (Jastrebarsko, 20. srpnja 1879. – Washington, 15. svibnja 1964.) je bio drugi predsjednik HSS-a. U politički život se uključio još kao gimnazijalac i nastavio političku djelatnost kao student.

Bio je uvjereni protivnik mađaronske politike te je redovito iskazivao oporbena uvjerenja. Stjepana Radića prvi je put vidio i čuo krajem 19. stoljeća „na jednom sastanku mladića, koji su se bili sastali u gostioni preko puta ulaza u Maksimirski perivoj…“

Treba spomenuti da je Maček kao student održavao kontakt s Antunom Radićem te je od njega „primio veći dio svog svjetovnog nazora“, koji ga „je kasnije vodio i u privatnom i u javnom životu.“ I poslije je održavao kontakte s Antunom, a uspostavio ih je i sa Stjepanom, posebice nakon što se ovaj 1902. stalno nastanio u Zagrebu, „na Prilazu, tek kojih pet do šest kuća“ od kuće gdje je stanovao Maček.

Nakon studija prava radio je u Zagrebu, Petrinji, Samoboru, Ivaniću, Krapini i Sv. Ivanu Zelini. Član Hrvatske pučke seljačke stranke bio je od osnutka, a od 1906. član je Glavnog odbora HPSS-a. Osobito je bio politički aktivan u kotarevima Krapina i Sv. Ivan Zelina.

Nakon Prvog svjetskog rata, u kojem je sudjelovao kao časnik, preselio se u Zagreb i bavio političkim radom u bliskoj suradnji sa Stjepanom Radićem. Početkom 1920. izabran je za potpredsjednika HPSS-a. Više puta je biran za narodnog zastupnika, a 1924. kratko je potpredsjednik Narodne skupštine Kraljevine SHS. Godine 1927. izabran je za predsjednika Oblasne skupštine Zagrebačke oblasti, a bio je predsjednik Oblasne štedionice u Zagrebu. Pod njegovim vodstvom HSS je organizacijski znatno ojačao te se pretvorio u općehrvatski pokret.

Izjava Vladka Mačeka nakon uspostave Šestosiječanjske diktature „Kak vidite, lajbek je raskopčan“ nadovezuje se na povijesnu frazu ugarskog državnika Deaka koji je caru i kralju Franji Josipu I. rekao: „Ako se prsluk krivo zakopča, nema druge nego ga opet cijeloga raskopčati i iznova pravilno zakopčati“. Vladko Maček se izrazio da je „lajbek raskopčan“ u
trenucima kada se želio izboriti za bolji položaj Hrvatske u tadašnjoj kraljevini. Maček je prvi upotrijebio frazu da tuđe ne želimo, a svoje ne damo, te termin „željezna zavjesa“ za blokovsku podjelu Europe.

Više o djelovanju dr. Mačeka možete pročitati na linku: https://hss.hr/wp-content/uploads/2019/05/Iz-povijesti-HSS-a.pdf

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti