Obilježena 94. godišnjica smrti Stjepana Radića. Beljak: Hrvatska je danas sve ono što Radić nije htio da bude

Na današnji dan 1928. godine u 57. godini života umro je suosnivač HPSS-a (kasnije HSS) i velikan hrvatske povijesti Stjepan Radić.
Delegacija HSS-a predvođena predsjednikom stranke Krešom Beljakom odala mu je počast na njegovu grobu u arkadama zagrebačkog groblja Mirogoj.
Tom prilikom Beljak je rekao: “Na Radića su se svi pozivali, no nitko nije ostvario njegovu političku ideju. On bi danas bio jako razočaran. Hrvatska je nažalost leglo korupcije, država koja nema ni S od suverenosti. Hrvatska je danas sve ono što Radić nije htio da bude.”

Radićeva smrt bila posljedica komplikacija nastalih pri atentatu u tadašnjem Parlamentu 20. lipnja, a zdravstveno stanje nakon ranjavanja dodatno mu je bilo otežano i zbog dijabetesa od kojeg je bolovao. Poslije ranjavanja imao je stalno povišenu temperaturu, dobio je upalu pluća i na kraju, podlegao srčanom udaru.
Naime, u Stjepana Radića pucao je iz revolvera radikalni zastupnik Puniša Račić, koji je tom prilikom ubio Đuru Basaričeka i Pavla Radića (nećaka Stjepana Radića). Stjepana Radića, Ivana Pernara i Ivana Granđu je teško ranio.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti