Navršila se 31 godina od obnove javnog djelovanja HSS-a u domovini

Na današnji dan 1989. godine u vili Nede Prpić Gamiršek, prve Hrvatice s diplomom konzula, u Jurjevskoj ulici u Zagrebu obnovljeno je javno djelovanje Hrvatske seljačke stranke u domovini. Za predsjednika obnovljenoga HSS-a izabran je dr. Nikola Novaković, za potpredsjednike Ivan Zvonimir Čičak i Tomislav Jugović, dok je Neda Prpić Gamiršek imenovana glavnom tajnicom. Nakon toga sastanka upućen je proglas javnosti u kojem je istaknuto kako HSS prekida s 44-godišnjim radom izvan Domovine i nadalje djeluje javno.

Hrvatska seljačka stranka bila je jedini legitimni i demokratski izabrani predstavnik hrvatskoga naroda u prvoj polovici 20. stoljeća. Nadvisivši značajke političke strane postala je sveopći pokret koji je u suvremenoj hrvatskoj povijesti postao dijelom nacionalnoga i kulturnoga identiteta Hrvatske. Totalitarne ideologije u prošlome su stoljeću nastojale na sve načine umanjiti važnost HSS-a, ali u tome nisu uspjele.

Nakon što je 1941. godine stranci zabranjen rad nastavila je djelovanje u iseljeništvu. Unatoč tome, poslije rata je uspostavljen komunistički režim i HSS je bio prisiljen djelovati isključivo izvan Domovine. No, zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti tadašnjega vodstva u iseljeništvu, HSS je 1989. godine u duhu demokratskih promjena ponovno obnovio rad u Hrvatskoj. Djelovanje HSS-a službeno je legalizirano 7. veljače 1990., a iste godine HSS je osvojio dva mjesta u Saboru SR Hrvatske. Nakon tih izbora u stranku se uključio Josip Pankretić, koji je do tada djelovao kao nezavisni saborski zastupnik. 1992. na izborima za Zastupnički dom Hrvatskoga sabora stranka je osvojila tri mandata. 1993. pet mandata u Županijskom domu Sabora, a 1995. ukupno 10 saborskih mandata, a u ime HSS-a potpredsjednik Sabora bio Stjepan Radić, unuk prvog predsjednika HPSS-a.

U 90-im godinama prošloga stoljeća obnovljene su i stranačke organizacije: Seljačka sloga (1991.), Gospodarska sloga (1992.), Sveučilišna organizacija (1995.), Hrvatski radnički savez (1999.) i Hrvatsko srce (1999.) time nastavljajući tradiciju i nauk braće Radić.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti