Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Mladi u Hrvatskoj – problemi i potencijali

U četvrtak, 27. kolovoza s početkom u 19 sati održat će se digitalna tribina HSS-a Mladi u Hrvatskoj – problemi i potencijali. Tribinu možete pratiti na Facebook kanalu HSS-a: https://www.facebook.com/HSS.Hrvatska i na Twitter kanalu: https://twitter.com/HSSHrvatska.

Govorit će dr. sc. Boris Jokić, stručnjak s Instituta za društvena istraživanja; dr. sc. Damir Novotny, ekonomist i poduzetnik te student zagrebačkog Filozofskog fakulteta Bruno Šagi, član Sveučilišne organizacije HSS-a.

Boris Jokić će govoriti o problematici obrazovanja te povezanosti obrazovanja i svijeta rada. Osvrnut će se i na skorašnji početak nove školske godine u okviru epidemije virusa COVID-19. Damir Novotny će upoznati gledatelje i slušatelje s ekonomskim problemima mladih, što je jedan od glavnih razloga iseljavanja iz Hrvatske. Analizirat će i dosadašnje mjere za opstanak mladih u Hrvatskoj. Bruno Šagi će govoriti o problemima studentske populacije, naročito u današnjim vremenima, punim ekonomskih i socijalnih promjena i neizvjesnosti.

U posljednjih deset godina Hrvatsku je napustilo između 150 i 300 tisuća mladih. Te šokantne brojke su posljedica loših, nedovoljnih, a često i zakašnjelih politika usmjerenih prema mladima. Prema istraživanju Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavljenom 2019. godine, mladi kao razloge iseljavanja navode financijsku situaciju, zatim rasprostranjenost korupcije, osjećaj netrpeljivost, nefunkcioniranje državnih institucija, nekvalitetne životne uvjete te (ne)kvalitetu ponuđenih poslova. Istraživanje je obuhvatilo 1126 sudionika koji su u razdoblju od 2013. do 2019. godine emigrirali u različite zemlje, pri čemu je najviše ispitanika bilo iz Njemačke, Velike Britanije i Irske. 

S druge strane, reforma obrazovanja najspominjanija je reforma u hrvatskoj politici, a njezine rezultate još ne vidimo. Naši gosti će se dotaknuti i te teme. Tribinu će moderirati student Filozofskog fakulteta u Zadru Roko Tadin, ujedno i predsjednik Sveučilišne organizacije HSS-a Zadar.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti