Ministrice Vučković, pomozite OPG-ovima! Prijeti nam nestašica hrane

Na prijedlog Hrvatskog seljačkog saveza, HSS poziva ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se isplati pomoć obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u iznosu 50 % potpore koju su primili prema upisu za 2019. godinu.

„Zahtjev za potporu u 2019. godini podnijelo je 110.418 korisnika te im je prema tome trebalo biti isplaćeno 3,8 milijardi kuna, od čega je 3,1 milijarda kuna bila predujam i prva rata, a ostatak se još isplaćuje. Iznos od 1,9 milijardi kuna bi spasio hrvatsko selo i spriječilo bi se gašenje OPG-a, seljacima bi se omogućila konkurentnost u odnosu na druge poljoprivredne proizvođače u Europi kako bi mogli proizvoditi hranu. Strahujemo kako bi našu zemlju već na jesen mogla pogoditi nestašica hrane“, ističe predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, HSS-ovac Mijo Latin.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva su se našla u velikim problemima nakon mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite u svrhu sprječavanja epidemije koronavirusa.

Zato pozivamo resornu ministricu da prijeđe s riječi na djela, država mora pronaći sredstva za pomoć OPG-ovima, riječ je o 5 % od iznosa koji je predviđen za gospodarstvo, a spasio bi 110.000 OPG-ova i članova njihovih obitelji.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti