Međunarodni dan pismenosti

Danas je Međunarodni dan pismenosti, a obilježava se s ciljem promoviranja učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti u velikom dijelu svijeta.

Pismenom se smatra osoba koja može s razumijevanjem pročitati i napisati kratak, jednostavan sastavak o svome svakidašnjem životu, bez obzira na to na kojem jeziku ili pismu osoba čita odnosno piše.

Prema podacima s posljednjega popisa stanovništva 2011. godine u Hrvatskoj je manje od 1 % nepismenih osoba starijih od 10 godina, a od toga je 3,8 puta više žena, i to starije životne dobi. Najviše nepismenih je u Šibensko-kninskoj županiji, dok je najmanji udio nepismenih osoba u Primorsko-goranskoj županiji.

Koristimo ovu priliku kako bi upozorili da je važnost jednako dostupnog obrazovanja od neizmjerne važnosti. Isto tako, nužno je snažnije promovirati cjeloživotno obrazovanje s obzirom na trendove koji pokazuju pomak prema mnogo starijoj strukturi stanovništva u Europi nego što je to danas.

Eurostat navodi kako će rezultat toga biti smanjenje udjela radno sposobnih osoba u EU-28, dok se relativni broj umirovljenika povećava. Udio starijih osoba u ukupnom stanovništvu znatno će porasti u narednim desetljećima jer će više osoba iz poslijeratnog naraštaja „baby booma” ostvariti uvjete za mirovinu. To će pak dovesti do većeg opterećenja za radno sposobno stanovništvo kako bi se zajamčila sredstva za socijalne izdatke starijeg stanovništva za niz povezanih usluga.

U 2018. gotovo je petina (19 %) stanovnika EU-a imala 65 ili više godina. Očekuje se da će se udio osoba od 80 ili više godina do 2100. više nego udvostručiti i iznositi 14,6 % ukupnog stanovništva.

Što se tiče informatičke pismenosti, podaci s posljednjega popisa stanovništva pokazuju da je u nekim segmentima te pismenosti preko 40 % nepismenih građana Republike Hrvatske.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti