Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Lenart: Onima koji su moćni ne odgovara niti jedan uređeni sustav zbrinjavanja otpada

Zastupnici HSS-a raspravljali su danas o Baselskoj konvenciji i nadzoru prekograničnog prometa opasnog otpada i njegovom odlaganju te su upozorili kako Vlada ne vodi brigu o okolišu.

Otpad u Hrvatskoj je unosan biznis, ali ne način da se recikliranjem stvaraju nove sirovine koje će se dalje koristiti, već zbog toga što trgovina otpadom cvate“, rekao je saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart.

Istaknuo je kako je u Kutini iz koje dolazi odlagalište komunalnog otpada u području Parka prirode Lonjsko polje.

“Otpad se dovozio iz cijele Hrvatske, a vjerojatno se vozi i danas. Građani Kutine plaćaju odvoz otpada puno više nego što bi trebali zato što komunalno poduzeće kupuje nove aute, zapošljava svoje stranačke kolege, kupuje strojeve od stranačkih kolega. Vodstvo grada Kutine na to ne reagira, a direktorica se ponaša kao da je to njena igračka.”

Lenart je upozorio i na slučaj odlagališta Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji.

“HSS-ov načelnik iz Koprivničkog Ivanca naručio je istraživanje vodotoka. Dobio je potvrdu da je povišena količina teških metala u tim vodotocima. Ne pazi se ni na zaštitu prirode ni na zaštitu pitke vode. Onima koji su moćni u Hrvatskoj ne odgovara niti jedan uređeni sustav zbrinjavanja otpada jer tu ne vide svoju korist. Hrvatska će se od raja na zemlji polako pretvarati u raj za otpad!“, zaključio je Lenart.

Zastupnik Krešo Beljak rekao je kako je razvrstana plastika gotovo dvostruko skuplja kad je odlažete npr. u Draganiću nego mješoviti otpad skupljen na jednom mjestu.

“To je suludo! Za to je kriv isključivo onaj tko predlaže zakone. Cijena razdvojenog otpada dvostruko je veća od mješovitog otpada samo i isključivo zato što od toga netko ima financijske koristi!

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti