Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Lenart: Konačni prijedlog Zakona o sjemenu manjkav

Saborski zastupnika HSS-a Željko Lenart ocjenio je manjkavim Konačni prijedlog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja P.Z.E. 99 koji je Vlada uputila u Sabor.

“Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja nije prepoznao geopolitičke i geostrateške probleme u svijetu vezano uz sjeme i proizvodnju hrane. Danas živimo u izobilju, a nismo svjesni da smo na korak od gladi i da se to može dogoditi preko noći. Bolje je lošije farmersko sjeme nego najbolje certificirano sjeme do kojeg ne možete doći.

Već smo ove godine imali problem s dostupnošću nekih hibrida kukuruza i nekih sorta soje pa ste na kraju morali posijati ono što niste željeli sijati. Ono što sjemenari prodaju u Hrvatskoj često je loše kvalitete i protiv toga se ne možemo boriti, a ovaj zakon im daje još više mogućnosti da nam prodaju što god hoće.

Ukidanje farmerskog sjemena neće riješiti bitan problem, ali sjemenari žele uhvatiti taj dio tržišta koji trenutno ne mogu zahvatiti jer proizvođači ostavljaju svoje sjeme. Ljudi se okreću sjemenu iz drugih država. Potičemo li proizvodnju našeg sjemena u našim institutima i kod naših proizvođača ili ćemo na ovaj način potjerati naše proizvođače da oni odu i kupuju vani kvalitetnije sjeme? Treba omogućiti farmerima da uzimaju dio svog sjemena kao nekakvu stratešku rezervu kako bi mogli osigurati opstojnost i sigurnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj”, kazao je Lenart.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti