Željko Lenart rekao je kako su naši zakoni prenormirani pa se tako guši manja proizvodnja, posebno ona obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
“Tradicionalna kolinja su iščezla. Danas je teško nabaviti meso od domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje je hranjeno s puno manje aditiva, antibiotika, poboljšivača okusa i ne znam kojih dodataka.”
Lenart je istaknuo kako je danas proces klanja toliko kompliciran i skup da je ljudima puno lakše otići u trgovački centar te kupiti meso koje je upitne kvalitete.
“Jedemo smeće i nikako to ne želimo priznati. Onog trena kada puknu svjetski lanci opskrbe nama preostaju oni koji zatiremo, a to su naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Bez obzira na sve što se događa, cijene mesa su toliko niske da su naši poljoprivrednici jednostavno prestali hraniti svinje za sebe. Što ćemo tada kada više neće biti uvoza? Zemlje koje imaju proizvodnju dostatnu za sebe će to zadržati za svoje stanovništvo i stabilizirati opskrbu u svojim zemljama. Što ćemo mi tada? Bit ćemo gladni!”, ustvrdio je.
Zastupnik HSS-a je upozorio kako industrijska proizvodnja tova svinja je jednostavno kroz operativne programe stala. Krenule su izgradnje farmi, ali te farme su uglavnom napuštene i svinjogojska proizvodnja je na dnu.
“Sve smo manje zdravi, sve više bolesni, sve više ovisni o farmaceutskoj industriji, umjesto da jedemo zdravu hranu koju možemo proizvesti i kupiti na našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te pomoći našim ljudima koji žele prodavati na svojim imanjima. Teško je nabaviti meso koje nije tretirano antibioticima, pojačivačima okusa i drugim aditivima”, zaključio je.