Klub seniora HSS-a: Želimo biti ravnopravni članovi društva

Svake godine prvoga dana u listopadu obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Tom prigodom Klub seniora HSS-a uputio je dopis Klubu HSS-a i HSU-a u Hrvatskom saboru. Upozoravaju na neravnopravan položaj starijih osoba u društvu.

Poštovani zastupnici,

1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, a ja vam se obraćam u ime Odbora Kluba seniora HSS-a, ali vjerujem i velikog broja građana Republike Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na ogroman problem nebrige sustava i institucija o starijim i nemoćnim građanima.

Nije prošla niti godina dana od tragedije u domu za starije „Zelena oaza“ kada je živote izgubilo čak 6 štićenika, a ovih dana ponovo svjedočimo sličnom scenariju u Dugom Ratu. U manje od godinu dana dvije prilično slične tragedije sa smrtnim posljedicama štićenika domova za starije i nemoćne. Još od prve tragedije slušamo nadležne kako će se pojačati nadzor, regulirati pravila… no do današnjega dana nadležne institucije nisu pripremile niti nacrt istoga. Trebamo li dočekati još koju sličnu tragediju u pretrpanim domovima bez odgovarajuće/dovoljne skrbi?

Odbor Kluba seniora HSS-a smatra i vjeruje kako je upravo vaša adresa, adresa Kluba zastupnika HSS-a i HSU-a ona kojoj se moramo obratiti i zatražiti zaštitu osoba treće životne dobi. Ne tražimo previše ako tražimo zaštitu naših ljudskih prava, ako tražimo pravo na dostojanstvenu starost, na siguran smještaj u specijaliziranim ustanovama te pravo na brigu sustava o starijim i nemoćnim sugrađanima.

HSS kao  humanistička i socijalno osjetljiva stranka od svojih se početaka zalaže za zaštitu obitelji u koju spadaju i stariji članovi našega društva, stoga se obraćamo upravo vama da u ime svih nas, ali i vas koji ćete jednog dana pripadati našoj dobnoj skupini, pokrenete ozbiljnu raspravu o uređenju sustava socijalne zaštite te pojačanom radu inspekcijskih službi u svrhu zaštite onih koji su ovome društvu puno dali, a sada su zakinuti za ono najosnovnije, pravo na sigurnu i dostojanstvenu starost.

Ne želimo biti ranjiva ili najugroženija skupina, samo želimo biti ravnopravni članovi ovoga društva.

Marija Ledinski Anić

predsjednica Kluba seniora HSS-a

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti