Jurina: Nedopustivo je to što je HZMO-u Bjelovaru priuštio heroju Domovinskog rata

Potaknut člankom u Bjelovarskom listu, razgovarao sam s obitelji hrvatskog branitelja Mile Štrka, heroja Domovinskog rata i osobe s invaliditetom. Saznao sam iz prve ruke kakvih je problema imao i još ih ima u ostvarivanju svojih Zakonom zajamčenih prava.

Žalosno je da hrvatski branitelj, ali i svi drugi građani s puno birokratskih peripetija, teško ili nikako ostvaruju svoja prava. Posebno je žalosno kada se u takvoj situaciji nađu hrvatski branitelji koji su izgubili zdravlje kako bi mi danas imali slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku, i kada se zbog aljkavog rada gubi dokumentacija koju branitelji narušena zdravlja i drugi građani teško skupljaju i uz to moraju plaćati raznorazne ovjere sa svojim malim ili nikakvim primanjima.

Za to je odgovoran Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje Bjelovar na čijem je čelu gospodin Marko Marušić, HDZ-ov kandidat za župana. Nažalost, to nije prvi slučaj. Javljali su mi se i branitelji članovi HSS-a koji su isto imali velikih problema u ostvarivanju svojih prava. Ako gospodin Marušić nema sluha za probleme hrvatskih branitelja ili možda nije sposoban kvalitetno organizirati rad Područnog ureda HZMO u Bjelovaru, s razlogom se pitam kako bi on mogao obavljati funkciju za koju se “natječe” s obzirom na to da je Županija sustav s velikim brojem zaposlenih, s mnoštvom tvrtki i ustanova od kojih neke, poput Opće bolnice u Bjelovaru, zapošljavaju i nekoliko stotina ljudi.

Odgovornom tvrdim kako bi potencijalni izbor gospodina Marušića za župana bio opasan eksperiment za stanovnike županije, gdje bi afere postale svakodnevica, a ostvarivanje zakonima utvrđenih prava građana povlastica za tek privilegirane. Upitni bi bili svi projekti Europske unije, jer EU i nadležne agencije za provedbu EU projekata ne trpe aljkavost u poslu i gubitak dokumentacije.

Stoga molim nadređene gospodina Marušića, a posebice resornog ministra Aladrovića kao i druge državne institucije, da ispitaju rad Područnog ureda HZMO-a u Bjelovaru kako bi se ispravile pogreške u radu koje se mogu ispraviti i kako bi svi, a posebice hrvatski branitelji, mogli ostvariti svoja prava koja su im zajamčena Zakonom.

Zato, sve žitelje Bjelovarsko-bilogorske županije pozivam da u nedjelju, 16. svibnja glasaju za sigurnu i još bolju županiju na čelu sa županom Damirom Bajsom, iza čijeg se dugogodišnjeg rada na čelu županije ne vuku nikakve afere i koji je dokazao kao zna i može učiniti ovu županiju još boljom. Damir Bajs, i sam hrvatski branitelj, ima poseban senzibilitet i razumijevanje za probleme te socijalno ugrožene društvene skupine, ali i svih stanovnika naše županije koji zbog lošeg rada pojedinih institucija teško ili nikako ostvaruju svoja prava.

Dalibor Jurina, posebni koordinator Županijske organizacije HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti