Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

HSS Zagrebačke županije organizirao tribinu o dr. Vladku Mačeku u povodu 140. godišnjice njegova rođenja

U povodu 140. godišnjice rođenja dr. Vladka Mačeka u Kupincu, mjestu u Zagrebačkoj županiji, održana je tribina o tom velikanu hrvatske politike i povijesti. Maček je rođen 20. srpnja 1879. godine u Jastrebarskom.

Tribinu je moderirao povjesničar dr. sc. Hrvoje Petrić, a sudjelovali su predsjednik HSS-a Krešo Beljak; književnik i publicist te suautor knjige „Maček izbliza“ Nino Škrabe i Darko Till iz Udruge za promicanje hrvatske političke povijesti “Neda Prpić- Gamiršek”.

Prisutnima se uvodno obratila gđa. Gordana Juranko ispred HSS-a Klinča Sela te načelnik Općine Klinča Sela Miljenko Vučković i zamjenik župana Zagrebačke županije, Hrvoje Frankić.

Kroz dinamična izlaganja govornika, dat je presjek uloge dr. Vladka Mačeka u hrvatskoj povijesti te poticaj za nove rasprave i znanstvene radove. Posebno zanimljiv bio je osvrt na dr. Mačeka kao pjesnika te su stihovi iz Mačekova „pera“ izvedeni u suradnji s Kazalištem „Škrabe“.

U ime organizatora prisutnima je zahvalila predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović, a gđa. Gordana Juranko sudionicima je uručila Srce – službeni suvenir Općine Klinča Sela.

Neposredno pred tribinu delegacija HSS-a položila je vijenac i zapalila svijeće ispred spomenika dr. Vladku Mačeku  u Kupincu na gradskom trgu koji nosi njegovo ime. Ključne godine svog života tijekom kojih je donio povijesno važne odluke za Hrvatsku, dr. Maček je proveo upravo u tom mjestu. Obilježavanje Dana dr. Vlatka Mačeka potvrdilo je potrebu za otvorenim raspravama zasnovanim na znanstvenim činjenicama o tom velikanu HSS-a i vođi hrvatskoga naroda.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti