Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

HSS traži zakon o ispitivanju porijekla imovine: STOP nezakonitom bogaćenju pojedinaca!

Zastupnici u Hrvatskom saboru danas su raspravljali o HSS-ovom Prijedlogu zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine. Cilj ovog prijedloga je da se nezakonito stečena imovina oporezuje po posebnoj stopi od 60, 70 posto, te da se pojednostavi postupak ispitivanja njenog porijekla i oporezivanja. Ovaj prijedlog zakona odbila je Vlada i saborski Odbor za pravosuđe.

Vlaović: Krajnji je rok da kažemo STOP nezakonitom bogaćenju pojedinaca

Zastupnik Davor Vlaović objasnio je kako bi, prema ovom prijedlogu zakona, Porezna uprava mogla na temelju evidencija koje ima utvrditi koliko je tko uprihodovao i eventualni nesrazmjer prihoda i imovine. U takvoj situaciji mogla bi razrezati porez po povišenoj stopi od 60 do 70 posto i u roku od 15 dana naplatiti ga od onoga tko je nezakonito stekao imovinu. Prijedlog je da zakon provodi Porezna uprava jer sudski postupci dugo traju.

“Krajnji je rok da kažemo STOP nezakonitom bogaćenju pojedinaca, da se zapitamo od kuda ministru koji ima plaću 20 tisuća kuna tri stana i dvije kuće”, istaknuo je Vlaović te upozorio kako je u sivoj zoni 30 posto hrvatskog BDP-a, odnosno negdje između 40 i 50 milijardi kuna godišnje.

“Mi ovim prijedlogom zakona omogućujemo da svi građani RH budu jednaki pred zakonom i da se zakon provodi jednako prema svima”, rekao je Vlaović.

Ovaj zakon bi bio kvalitetan alat za to jer svatko tko je nezakonito došao do imovine morao bi dokazati njeno porijeklo.

“Mi danas imamo situacije da osoba koja prima socijalnu pomoć dođe po nju sa skupocjenim BMW-om, kako je to moguće? Vjerujem da mi u Hrvatskom saboru želimo izmjene zakona, da budu provedivi i da osiguraju jednakost svih građana pred zakonima. Omogućimo da se nitko u Hrvatskoj ne može nezakonito obogatiti. Želimo li Hrvatsku u kojoj je korupcija normalna pojava ili ćemo to mijenjati?”, rekao je Vlaović.

Lenart: Kako su aktualni ministri uspjeli steći ovakvu imovinu ministarskim plaćama?

Zastupnik Željko Lenart rekao je kako su političke elite i interesne skupine stvorile mrežu koju je teško razbiti.

“U Hrvatskoj vrijedi pravilo da je zakon paukova mreža u kojoj se hvataju sitne mušice, a bumbari lete kroz nju. Pogledajte samo kakvi se ‘bijesni auti’ voze u Hrvatskoj i kakvu imovinu imaju 20-godišnjaci. Kako su aktualni ministri uspjeli steći ovakvu imovinu ministarskim plaćama? Pa oni kao da ne jedu, nemaju djecu”, zaključio je Lenart.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti