HSS Stožeru: Djelomično ste uvažili naš prijedlog o otvaranju tržnica, no što je s onima koji proizvode voće, povrće i cvijeće?

Zadovoljni smo što je apel HSS-a da se razmisli o ponovnom otvaranju tržnica te trgovina s poljoprivrednom opremom i proizvodima djelomično urodio plodom. Prema najnovijoj odluci Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu s radom će ponovno moći početi specijalizirane trgovine koje u sklopu tržnica prodaju hranu – meso, ribu, mlijeko, jaja… Zadovoljni smo i odlukom Stožera da s radom mogu početi i poljoprivredne ljekarne te trgovine s veterinarskom opremom kao i one koje prodaju hranu za životinje.

Ipak, nismo zadovoljni što nije iznesen niti okviran plan o tome kako će se pomoći seljacima, vlasnicima OPG-ova, onima koji proizvode voće, povrće, cvijeće, sadnice… Ogromne količine poljoprivrednih proizvoda propadaju, jer ih proizvođači trenutačno ni na koji način ne mogu plasirati na tržište.

HSS je već ranije uputio javnu potporu Nacionalnom stožeru civilne zaštite u vezi upravljanja krizom uzrokovanom koronavirusom te posljedicama potresa u Zagrebu. Potpuno svjesni činjenice kako nije vrijeme za skupljanje političkih bodova s punim poštovanjem i oprezom smo apelirali da se hitno donesu mjere za spas hrvatske poljoprivrede.

S jednakim oprezom to činimo i danas, ali ljudi koji žive od poljoprivrede više ne mogu čekati. Apeliramo da u roku odmah iznesete mjere kojima planirate sanirati nastale i buduće štete. Ako je to jedini način – organizirajte interventni otkup poljoprivrednih proizvoda za potrebe robnih zaliha, vojske, policije, zdravstva…

Stojimo vam na raspolaganju s ljudstvom, prijedlozima i ideja kako bi se što prije pronašlo rješenje.
© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti