HSS Rugvica: HDZ-ov Mato Čičak kao saborski zastupnik je dizao ruku za zakone koje kao načelnik krši

HSS Zagrebačke županije i HSS Rugvica održali s konferneciju za medije nakon medijskih napisa u kojima se zbog netransparentnosti i kršenja zakona u radu Općine Rugvica spominje aktualnog načelnika HDZ-ova Matu Čička. Čičak je ujedno predsjednik Skupštine Zagrebačke županije i tajnik HDZ-a Zagrebačke županije.

Na konferenciji za medije izjave su dali općinski vijećnik HSS-a i predsjednik HSS-a Rugvica Željko Vojković te ispred HSS-a Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Željko Vojković, općinski vijećnik i predsjednik HSS-a Rugvica izrazio je nezadovoljstvo radom načelnika zbog netransparentnog i nezakonitog vođenja Općine Rugvica. „Mato Čičak kao saborski zastupnik je dizao ruku za zakone koje krši kao načelnik“,rekao je Vojković. Istaknuo je da se kršenje zakona i netransparentnost prije svega odnose na javnu nabavu, primjerice neobjavljivanje Plana nabave za 2020. godinu na internetskim stranicama općine. Također, nije objavljen registar ugovora za 2020. godinu, za prethodne godine objava registra je kasnila, a za izbornu 2017. godinu registar ugovora nije uopće objavljen. „Ako je sve transparentno, zašto se skriva plan nabave? Čemu lažne informacije da Općina nije poslovala s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o. zadnje dvije godine“, upitao je Vojković.

Način vođenja općine smatra autokratskim za što je naveo primjer ukidanja mjesnih odbora, ucjenjivanje udruga s dobivanjem proračunskih sredstava i preimenovanje Trga Josipa Predavca. Nastavno na novu aferu koja se spominje u medijima u vezi izmjene prostornog plana i osobne koristikoju je aktualni načelnik Mato Čičak tim izmjenama ostvario, Vojković je rekao: „Svi medijski napisi u kojima se Općina Rugvica zadnjih tjedana spominje u negativnom kontekstu vezani su uz rad načelnika Mate Čička. Stoga smatram da Mato Čičak treba dati ostavku na mjesto načelnika. HSS će imati svog kandidata za načelnika, a kroz Općinsko vijeće i dalje ćemo inzistirati na transparentnom radu, uključivanju građana u odlučivanje i ravnomjernom razvoju svih dijelova naše općine.“

Hrvoje Frankić, HSS-ov zamjenik župana, zbog novih medijskih stupaca oko nepravilnosti rada pojedinih političkih dužnosnika na području Zagrebačke županije, naglasio je obvezu transparentnog rada svih dužnosnika i javnih sustava u Zagrebačkoj županiji.

„Treba poštovati kad netko ukazuje na problem, treba poštovati mišljenje drugih i ukazivanje na sve nepravilnosti kako bi se te nepravilnosti ispravile. Svaki građanin Zagrebačke županije ima pravo znati što se događa i kako se upravlja javnim novcem“, istaknuo je Frankić te je dao podršku općinskom vijećniku Željku Vojkoviću i HSS-u Rugvica. Pozvao je sve institucije dažurno poduzmu istražne radnje kako bi građani znali što se događa, a kako bi osobe koje se spominju u aktualnim aferama ili nastavile dalje raditi svoj posao ili da s tog posla moraju odstupiti.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti