Otvoreno pismo Angeli Merkel

Poštovana gospođo Merkel,

ako je suština politike biti pošten, a jest, upravo zbog poštenja i prema Vama i prema građanima Hrvatske, dužni smo, odnosno osjećamo moralnu obvezu obratiti Vam se s nekoliko pitanja kako bismo svi shvatili ili razjasnili svrhu Vašeg sudjelovanja na predizbornom skupu HDZ-a za Europski parlament.

HSS, najstarija hrvatska suvremena stranka koja u kontinuitetu opstaje i djeluje 115 godina, nedavno je donijela odluku o izlasku iz Europske pučke partije jer ne želi biti u društvu ksenofobičnih, homofobičnih, nacionalističkih, nedemokratskih i po mnogo čemu profašističkih stranaka, koje svim silama nastoje građane vratiti u prošla mračna vremena te tako Europu ponovo zaviti u crno. HSS ne želi poput ostatka europskih pučana pred tom činjenicom zatvarati oči. Ne dijelimo politička uvjerenja, ideologiju i svjetonazor s onima koji žele retrogradnim politikama prvo zatrovati, a onda i srušiti Europsku uniju i njezine vrijednosti. Ne želimo biti u društvu Tajanija koji zaziva granice fašističke Italije, Orbana koji zatire najosnovnije slobode, Vučića koji na Balkanu stvara atmosferu s početka devedesetih.
Ali, ne želimo biti niti u društvu stranaka, politika i političara koji su institucionalizirali korupciju i nepotizam; stranaka, politika i političara koji negiraju antifašizam, koji nacionalizam proglašavaju vrhunaravnim domoljubljem.

Uostalom, poštovana gospođo Merkel, Vi ste na predizbornom skupu Vaše sestrinske stranke HDZ-a, koju vodi Vaš prijatelj Andrej Plenković, ustvrdili kako se upravo nacionalizmom želi srušiti Europa, Europa kakvu je prije više od sto godina sanjao po svemu avangardni hrvatski političar, naš utemeljitelj Stjepan Radić.

I mi u HSS-u, ali i mnogi drugi hrvatski građani ostali su u nedoumici oko Vaše uloge na predizbornom skupu stranke koja je dopustila da se u hrvatskom javnom prostoru legalno koristi fašistički pozdrav „Za dom spremni“, pravdajući se povijesnim okolnostima. Isto je to kao kad bi Njemačka, opravdavajući se povijesnim okolnostima, dopustila da se u javnom prostoru propagira „Sieg Heil“.

Ne znamo znate li Vi da ste sudjelovali u propagiranju stranke koja je Vas i sve prisutne u Ciboni počastila pjesmom Marka Perkovića Thompsona, kojeg mediji u Njemačkoj nazivaju „ustaškim bardom“, čiji su pak koncerti redom zabranjivani u Vašoj zemlji. Valjda ne bez razloga?!

Ne znamo je li Vam, poštovana gospođo Merkel, Vaš prijatelj Plenković pojasnio suštinu, primjerice govora njegova uzdanika za EU parlament Karla Resslera o Bleiburgu. Ako jest, zanima nas slažete li se s njim?

Brojne hrvatske građane zanima je li Vam, poštovana kancelarko Merkel, itko rekao da su političari koje Vi zdušno podržavate, u praksi bliže Orbanovoj nego Vašoj politici?

I političari su ljudi, a ljudi griješe pa ste tako i Vi pogriješili u procjeni Vašeg negdašnjeg prijatelja Ive Sanadera, osuđenog za kriminal. Ali, i HDZ se zbog kriminala našao na optuženičkoj klupi, a dio onih koji su suodgovorni za kriminal i danas su itekako utjecajni u stranci koju Vi već godinama podupirete.

Ne znamo jesu li Vam, poštovana gospođo Merkel, rekli da međunarodne institucije procjenjuju da se u siromašnoj Hrvatskoj godišnje ukrade 13,5 posto BDP-a. S tek pola toga novca Hrvatska bi svojim građanima mogla priuštiti dostojanstveniji život – bolju zdravstvenu zaštitu, starost bez kopanja po kontejnerima, adekvatnije obrazovanje, veće plaće i mirovine…
Od kako je gospođa Jadranka Kosor prestala biti premijerka, HDZ ne samo da se ne bori protiv korupcijske hobotnice, HDZ korupciju i ne spominje. Dapače, HDZ potiče političku korupciju, a politička korupcija je majka svih korupcija.

Ne znamo jesu li Vam, poštovana kancelarko Merkel, rekli da Vlada Andreja Plenkovića opstaje zahvaljujući podršci političara optuženih za kriminal. Kakva je to poruka građanima?!

Ne znamo znate li Vi, poštovana gospođo Merkel, da se HDZ zalaže za europske vrijednosti samo retorički. Dokaza za to je bezbroj. HDZ-ova stranačka iskaznica ili stranačka iskaznica, primjerice njihova koalicijskog partnera HNS-a, zamjena je ne samo za doktorat, ne samo za talent, ne samo za znanje nego i za vozačku dozvolu. S iskaznicom stranke koju Vi propagirate kao uzdanicu i partnera, možete sve, a većina zbog toga ne može ništa. Uostalom, Hrvatska je – uz vladavinu HDZ-a – po gotovo svemu na samome dnu EU-a. Ne znamo je li to Vama poznato, ali mi to osjećamo svakoga dana. Čitave obitelji odlaze iz Hrvatske, ne zbog toga što im je drugdje ljepše već zato što je u Hrvatskoj sve nesnošljivije. Ljude boli nepravda, korupcija, nered, nepotizam, bahatost stranke koju Vi, poštovana gospođo Merkel, želite što dulje na vlasti u Hrvatskoj.

Zašto?

Stvarno i nas u HSS-u, ali i građane koji kopaju po smeću, građane koji ne mogu napredovati jer nisu u HDZ-u, građane koji s minimalnim plaćama i penzijama žive u siromaštvu, zanima govori li Vam Vaš prijatelj Plenković o stvarnim problemima hrvatskih građana?
Zanima sve nas kako to da stranci koja je na optuženičkoj klupi zbog kriminala, stranci koja potiče političku korupciju, stranci koja ne čini ništa da se smanje nesnošljivi nepotizam i nabujala korupcija dajete bezrezervnu podršku? Možda samo zato što su Vaši?!

I može li, poštovana gospođo Merkel, Europa – za koju se Vi itekako zalažete, koju ste gradili – opstati na takvim temeljima?

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti