HSS-ovi zastupnici o štrajku učitelja i izmjenama Obiteljskog zakona

HSS želi brinuti o onima koji odgajaju djecu i podižu ih, ali i onima koji ih uče da postanu kvalitetni članovi našeg društva, poruka je s današnje konferencije za medije na kojoj su govorili zastupnici Davor Vlaović i Željko Lenart.

Vlaović: Pozivamo ministricu Divjak da stane na čelo štrajkaške kolone učitelja i ustraje na povećanju plaće učiteljima

Podupiremo zahtjeve učitelja da im se povećaju plaće za 6%. Premijer često prigodničarski govori o ulaganju u obrazovanje. Kada treba uložiti u one na kojima se treba temeljiti kvalitetna škola za život, onda nema novaca za povećanje njihovih plaća”, rekao je Davor Vlaović te istaknuo kako je osnovica za plaću koja će biti isplaćena za listopad je 5695,87 kuna.

“Zar je to plaća za učitelja koji bi trebao biti motiviran za svoj rad s djecom? Učitelji su degradirani. Podržavamo njihov štrajk jer očito bez pritiska ni nema razgovora o konkretnim rješenjima. Ministrica Divjak deklarativno podržava štrajk učitelja, ali kad dobije na Vladi informaciju da novaca nema, onda se nekako povlači”, rekao je zastupnik HSS-a te pozvao ministricu Divjak da stane na čelo štrajkaške kolone učitelja.

Tražimo da ministrica stane zajedno s učiteljima na čelo štrajkaške kolone i ukoliko ne dođe do realizacije povećanja plaća učiteljima, neka da ostavku. To bi bila prava ministrica koja se bori za svoj resor”, zaključio je Vlaović.

Lenart: Tražit ćemo izmjenu Obiteljskog zakona kako bi se alimentacije plaćale na vrijeme

Zastupnik Željko Lenart najavio je kako će HSS u saborsku proceduru poslati izmjene Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na uzdržavanje djece u slučaju razvoda braka.

“Predložit ćemo da je Centar za socijalnu skrb dužan u ime djeteta pokrenuti i voditi postupak radi uzdržavanja, odnosno radi povećanja uzdržavanja ako roditelj s kojim dijete stanuje to pravo ne ostvaruje iz neopravdanih razloga dulje od 15 dana od dana kad je dijete steklo to pravo”, rekao je Lenart te istaknuo kako sadašnji rok od uzastopna 3 mjeseca mnogi zloupotrebljavaju.

Oni koji trebaju plaćati alimentaciju to ne rade na vrijeme, preskaču iznose koje moraju platiti, a roditelji kojima treba biti isplaćena alimentacija su nemoćni jer je tek nakon 3 uzastopna mjeseca Centar za socijalnu skrb može pokrenuti postupak naplate alimentacije”, kazao je Lenart te dodao kako se to mora promijeniti.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti