HSS-ov Josip Štorek, mlado uspješno lice na slavonskoj političkoj sceni

Josip Štorek debitantsko je lice na ovdašnjoj političkoj sceni; u veljači ove godine odlučio je pristupiti Hrvatskoj seljačkoj stranci, a tri mjeseca kasnije postao je općinski načelnik Cerne.

“Još uvijek nemam osjećaj da sam političar”, govori nam Štorek, neoženjeni poljoprivredni tehničar s 10-godišnjim radnim iskustvom u poljoprivrednom sektoru koji je desetak dana nakon pobjede na lokalnim izborima proslavio 30. rođendan.

“Nisam najmlađi načelnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji, stranački kolega i novi načelnik Općine Štitar Stjepan Gašparović godinu je dana mlađi. Ne znam ima li tko mlađi od njega.”

OK, kad smo spoznali otkad je u politici, možemo li doznati – otkud u politici?

“U Cerni se osjetilo nezadovoljstvo prema lokalnoj vlasti do te mjere da se stvorila kritična masa mladih ljudi okupljenih oko HSS-a, kojima sam pristupio i ja. Sjeli smo za stol i rekli; ‘ajmo pokušati!”

Sve ostalo sad je već povijest…

“U seriji naših razgovora i dogovora pojavila se ideja da ja budem kandidat za načelnika. Prihvatio sam, ne bez razmišljanja.”

Pobjeda na izborima bila je teška, tijesna… Semafor je na kraju pokazao: Josip Štorek (HSS) – Goran Begović (HDZ) 1.068 – 1.021!

“Vjerovao sam u pobjedu, u protivnom ne bih ni ulazio u sve ovo. U konačnici, nisu lokalni izbori Olimpijske igre na kojima je mnogima važno tek sudjelovati. Upustili smo se u izbornu utrku s jasnom pobjedničkom ambicijom, vjerovali smo u naš program. Isto tako, znali smo da će biti teško, jer HDZ je u Općini Cerna (koja osim Cerne uključuje i naselje Šiškovci, op. a.) bio jak, pravi bastion.”

Već po objavi prvih rezultata o izlaznosti bilo je jasno da Štorek ima realne izglede zaustaviti Begovića na putu prema njegovu četvrtom načelničkom mandatu!

“Izlaznost je bila velika i to je ulijevalo nadu da pobjeda nije nemoguća misija. HDZ-ovi birači su disciplinirani, oni izlaze na birališta i ako „padaju sjekire”. No, mi smo uspjeli izvući van mnogo onih koji su željeli promjenu” – prisjeća se Štorek te napete svibanjske nedjelje u Cerni.

HSS osigurao je većinu i u Općinskom vijeću; ima pet vijećnika (Mario Kesegić, kasnije izabran za predsjednika OV-a, Mislav Pažur, Blanka Salić, Luka Peičić i Krešimir Kolođi), uz jednog vijećnika Domovinskog pokreta (Stjepan Murat) i jednog nezavisnog (Stanko Vukšić) – taman dovoljno!

“HDZ je osvojio šest vijećničkih mjesta, bio je blizu i sedmog. Zagreb je, valjda, bio prebrojan, a Cerna još ne. Ne znam ni sam koliko su se puta prebrojavali glasovi. Ne, kasnije nije bilo problema oko sastavljanja većine, jer je bilo jasno da i Domovinski pokret i Stanko Vukšić žele promjenu, koja se na kraju i dogodila.”

Što nova energija u Općini Cerna želi, hoće i smatra da može promijeniti?

“Donijet ćemo sigurno veću transparentost u radu, lakši pristup informacijama, poboljšati infrastrukturu, poticati natalitet…, generalno podignuti rad općine na višu razinu. U mnogo toga Cerna i Šiškovci mogu biti ugodnija mjesta za život.”

Nanizao je potom načelnik Štorek i neke kapitalne objekte koji će biti u fokusu (n)ove općinske vlasti:

“Prvo, dječji vrtić. Ishodili smo građevinsku dozvolu, slijedi parcelacija. Drugo, izgradnja sportsko-rekreacijskog centra, građevinsku dozvolu također već imamo. Oba projekta prijavljujemo na EU fondove, uvjeren sam da će do kraja ovoga mandata biti i realizirana. Obnova i rekonstrukcija postojećih staza se podrazumijevaju, u dvije najveće ceranske ulice staze su u katastrofalnom stanju. U Šiškovcima je u tijeku izgradnja kanalizacijske mreže nakon čega će slijedi asfaltiranje većeg dijela šiškovačkih ulica.”

Malo o pronatalitetnoj politici…?

“Za prvo dijete od 2022. godine podižemo naknadu s 2.500 na 3.000 kuna, a poticanje stambenog zbrinjavanja mladih obitelji pri kupnji ili gradnji prve nekretnine s 20.000 na 30.000 kuna.”

Štorek polako, ali sigurno hvata konce u načelničkoj ulozi, a umjesto zaključka poručuje:

“Načelnik sam svim mještanima Cerne i Šiškovaca, bez obzira na to jesam li bio njihov izbor prošloga svibnja. Vjerujem da svi žitelji naše općine žele bolje uvjete života, dostupan vrtić, bolju perspektivu mladima… Naš pogled ne seže samo do sljedećih izbora, nego mnogo dalje u budućnost, važna nam je dugoročna dobrobit za našu općinu. Ceranci i Šiškovčani ukazali su mi povjerenje, nisam imao ranije prigodu javno im na tome zahvaliti, pa to sada činim, a ja od njih tražim sudjelovanje u promjenama i donošenju odluka za razvoj Općine Cerna. Zajedno možemo ostvariti sve potencijale naše općine i učiniti ju boljim mjestom za sve”, zaključuje Štorek.

Izvor: Vinkulja.hr

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti