Ekološka bomba u Brodsko-posavskoj županiji je eksplodirala

Deponija Baćanska kod Davora gori. HSS Brodsko-posavske županije traži ostavku Uprave odlagališta, načelnika Đure Anđelkovića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović kontinuirano četiri godine upozorava na ekološki neprihvatljivo odlaganje smeća na deponiji Baćanska kod Davora. Više puta je sa saborske govornice tražio sanaciju odlagališta, posljednji put 20. siječnja 2020., ali nitko od nadležnih nije reagirao.

“Posebno negativan primjer je općina Davor gdje su u krugu 1,5 kilometara vodocrpilište i deponija smeća koja ima uporabnu dozvolu za 115.000 tona smeća, a dovezeno je 40.000 tona više od dozvoljenog. Pitam što rade inspekcije? Tko provjerava je li sve što se događa u skladu sa zakonima? Jesu li kamioni smeća koji dolaze pregledani, od kud dolazi smeće i po kojim cijenama se zbrinjava?” pitao je Vlaović. Istaknuo je kako na takva pitanja niti općinski vijećnici godinama nisu dobivali odgovore. 

“Nisu dobili niti odgovore na pitanje kolika je opasnost i prijetnja smeće u vodozaštitnoj zoni izvorišta pitke vode. Sukobili su se radi toga unutar vladajućeg HDZ-a, a krivnja se želi prebaciti na druge političke opcije i opoziciju koju nitko nije ništa pitao, a na postavljana pitanja nikada nisu dobivali odgovore. Zbog HDZ-ovih nadmudrivanja trpi cijela općina Davor, trpi 60.000 stanovnika od Okučana do Nove Kapele jer dobivaju pitku vodu s tog područja”, upozorio je tada Vlaović.

Stanovnici Davora su posljednjih desetak dana u strahu  jer nemaju informaciju što gori, kako se trebaju ponašati, kakve zaštitne mjere trebaju poduzimati, koliko su dimovi od sagorijevanja opasnog otpada opasni za zdravlje ljudi? Kažu im da dezinficiraju ruke radi COVID-a i nose medicinske maske. Medicinske maske nisu rješenje za otrovne plinove koji se šire atmosferom nošene vjetrom i prema susjednim općinama i gradu Novoj Gradiški. To je ono što vide i osjete. Što je s podzemnim vodama i izvorištem s kojeg se opskrbljuje 60 tisuća građana. Jesu li građani sigurni?

Građani nisu sigurni za svoje zdravlje zbog požara koji treba gasiti, nisu sigurni zbog blizine deponije koju treba sanirati, a vladajući dovoze nove količine smeća. Požar gase lokalni vatrogasci iz Davora i Orubice, ali oni nemaju dovoljno kvalitetne zaštitne opreme volju i hrabrost imaju, ali to ovoga puta neće biti dovoljno. Hvala im!

Zato HSS Brodsko-posavske županije traži:

  • Da župan Marušić i premijer Plenković djeluju u interesu naroda i saniraju štetu
  • Da načelnik Anđelković i ministar Ćorić podnesu trenutnu ostavku jer su znali, šutjeli i obmanjivali građane
  • Da se odlagalište zatvori
  • Da zdravlje i život građana budu na prvom mjestu. Pokažite to na primjeru žitelja općine Davor!

ŽO HSS-a Brodsko-posavske županije

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti