Digitalna tribina HSS-a “Prema zelenoj Hrvatskoj”

U subotu 1. kolovoza s početkom u 20 sati održat će se digitalna tribina HSS-a “Prema zelenoj Hrvatskoj”.

Uvodno će dr. sc. Hrvoje Petrić, povjesničar i potpredsjednik HSS-a napraviti pregled razvoja ekološke svjesti u Hrvatskoj. Potom će govoriti ekolog Vjeran Piršić o potencijalima solarne energije, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn o zelenim politikama u urbanim područjima, a predsjednik HSS-a Štitar Stjepan Gašparović o zelenim politika u ruralnim područjima.

Moderator je potpredsjednik Sveučilišne organizacije HSS-a Roko Tadin, tribina će trajati oko 1:15 sati, a može se pratiti na službenoj HSS-ovoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/HSS.Hrvatska

U prilog najavi tribine podsjećamo kako je nedavno članak „Five centuries of human observation reveal Europe’s flood history“ čiji je autor dr. sc. Hrvoje Petrić objavljen u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature.

Članak je važan jer je, između ostalog, utvrdio kako su u protekla tri desetljeća Europu poharale najveće poplave rijeka, ako se uzmu podaci u posljednjih 500-tinjak godina. U istraživanju je utvrđeno kako karakteristike europskih poplava posljednjih desetljeća nisu slične onima iz prethodnih stoljeća. Petrić je posebno obradio poplave rijeke Drave od 16. stoljeća do suvremenosti.

Kako je za potrebe članka korištena bogata europska povijesna dokumentacija o povijesti poplava, ona bi mogla biti od pomoći kreatorima politika u razvijanju strategije upravljanja poplavama u budućnosti. Poplave su na mnogim mjestima snažnije nego prije, vremenski razmak između njih je promijenjen, a odnos između pojave poplava i temperature zraka preokrenut.

U prošlosti su se poplave češće događale u hladnim razdobljima, dok je danas globalno zagrijavanje jedan od glavnih pokretača njihovog porasta, navodi se u članku koji potpisuju 42 koautora iz raznih dijelova Europe, među kojima je i potpredsjednik HSS-a i povjesničar Hrvoje Petrić.

Nature je jedan od najprestižnijih časopisa u kojem se može objaviti izvorni istraživački rad u prirodnim znanostima, a znanstvenici iz humanističkih znanosti poput povijesti vrlo teško i rijetko mogu u njemu objavljivati. Časopis Nature pokrenut je 1869. godine, a za znanstvenike  predstavlja izvor nekih od najvažnijih radova u povijesti znanosti.

„Najčešće se objavljivanje u njemu smatra velikim profesionalnim uspjehom, koji otvara mnoga vrata, a svaki rad hrvatskih znanstvenika doprinosi vidljivosti naše domovine i moga zavičaja”, ističe dr. sc. Hrvoje Petrić.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti