Davor Vlaović o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti

U srijedu, 26. veljače u Hrvatskom saboru raspravljano o Izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti koji bi trebao građanima osigurati dostupnije energente te utjecati na učinkovitije korištenje energije.

Saborski zastupnik Davor Vlaović predložene izmjene zakona usporedio je sa stanjem u primjeni istog iz čega se moglo zaključiti kako su  izmjene zakona trebale biti cjelovitije ako se željelo voditi stvarnu brigu o čovjeku i okolišu u kojem živimo.

„Prilikom donošenja zakona u fokusu bismo trebali imati interese građana. Kada su u pitanju strateški interesi države također se mora voditi briga o građanima. U projektu izgradnje naftnih terminala u Omišlju nije se vodila briga o građanima. Protiv terminala su bili i građani i Općinsko vijeće i Županijska skupština Primorsko –goranske županije, projekta nema u prostornim planovima, a gradnja se neovisno o tomu prikazuje kao strateški interes koji je iznad interesa građana. Tako nešto je neprihvatljivo. Neprihvatljivo je to i nama Slavoncima. Poslove za JANAF nije mogla dobiti brodska tvrtka „Đuro Đaković“ koja je radila takve spremnike, posao je dobila tvrtka koja nema reference.  O uskrsnom zagađenju vode iz 2018. još uvijek nemamo nikakve javne podatke. Toliko ova Vlada razmišlja o građanima Hrvatske”, rekao je Vlaović.

Vlaović je govorio o važnosti energetske neovisnosti te je kazao da su za energetsku neovisnost važna ulaganja u istraživanja i eksploataciju kojih u Hrvatskoj nije bilo te da se o tomu ne smije razmišljati kao o trošku.

„Sve troškove države plaćaju porezni obveznici izdvajanjem poreza u državni proračun, zato je nedopustivo da popravak za promašene investicije ponovno plaćaju porezni obveznici odnosno građani kroz cijenu toplinske ili druge energije.”

Zastupnik Vlaović smatra kako se nedovoljno ulaže u energetsku obnovu obiteljskih kuća i pribojava se netransparentnosti najavljenog javnog natječaja zbog male financijske omotnice za taj izdatak.

„Slavonci bi rado ulagali u energetsku obnovu svojih obiteljskih kuća, nažalost imaju male plaće, a natječaja nema samo se već dvije godine o tomu priča. Najavljuje se ulaganje 150 milijuna kn iz državnog proračuna ove godine. To je dovoljno za samo 150-200 obiteljskih kuća. Hoćemo li se opet igrati „najbržeg prstića“ ili opet neće biti za Slavonce. Zato predlažem da 350 milijun kn koje ćemo donošenjem zakona oprostiti tvrtkama uvjetujemo ulaganjem u energetsku učinkovitost jer tek tako će građani od toga imati koristi”, naglasio je te je dodao:

“Kao primjer navodim tvrtku Brod plin, neka oni, kada im otpišemo polovinu naknade za energetsku učinkovitost, prepolove cijenu priključka na plinsku mrežu građanima Slavonskog Broda i okolnih naselja kako bi prešli s grijanja na kruta goriva na plinsko grijanje. Biti će to značajan pomak ka čišćem zraku u Slavonskom Brodu.“

Vlaović je tijekom rasprave o energetskoj učinkovitosti postavio pitanje plinofikacije Rafinerije Bosanski Brod koja je obećana, jer pitanje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu još uvijek nije riješeno. Rasprave zastupnika Vlaovića možete pogledati na priloženim linkovima.

 Slavonci bi ulagali u energetsku učinkovitost kuća da ima natječaja

Vlaović: LNG na Krku se nastoji prikazati kao strateški interes koji je iznad građana Republike Hrvatske

 

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti