Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

DAN HSS-a – 118. obljetnica osnutka Stranke

Svim članicama i članovima HSS-a sretan dan naše stranke!

Na današnji dan 1904. godine održana je sjednica Privremenoga glavnog odbora za osnutak Hrvatske pučke seljačke stranke. Tada je usvojen i program pa se taj dan uzima kao dan osnivanja HPSS-a, stranke koja je kroz 20. stoljeće bitno utjecala na hrvatsku povijest, društvo, kulturu i gospodarstvo.

Potpredsjednik HSS-a dr.sc. Hrvoje Petrić u studenom je na Glavnoj skupštini brojnim članovima održao predavanje o nauku braće Radić u kojem je, između ostalog, podsjetio članove upravo o samim počecima Stranke.

Formalni početak djelovanja nove stranke vezan je uz dogovor o mogućem spajanju novina Dom i Hrvatski narod 5. prosinca 1904. Prijedlog o spajanju novina tada je prihvaćen, a istovremeno je donesena odluka o osnivanju Hrvatske pučke seljačke stranke, o čemu je sastavljen zapisnik koji nije sačuvan. Taj su zapisnik, prema kasnijem svjedočenju Stjepana Radića, uz njega potpisali Antun Radić, Benjamin Šuperina, Svetimir Korporić, Milan Krištof i Ivan Gmajner.

Iako su se neki koji su sudjelovali u osnivanju spletom okolnosti odvojili, s vremenom se krug utemeljitelja Hrvatske pučke seljačke stranke proširio. U cijelom procesu osnivanja nove stranke sudjelovalo je 27 osoba. Među njima je bilo šestorica urednika i izdavača novina, četvorica svećenika, četvorica odvjetnika odnosno pravnika, trojica posjednika, dvojica književnika, dvojica seljaka te po jedan novinar, obrtnik, knjigovođa, trgovac, upravitelj imanja i gimnazijski profesor. Velika većina bila je iz središnje Hrvatske, te po jedan iz Srijema i Dalmacije.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti