Obilježen Dan Hrvatskog srca i održana tribina Važnost žena u povijesti HSS-a

U četvrtak, 31. kolovoza u Novskoj je održana tribina „Važnost žena u povijesti HSS-a“. Povod za održavanje tribine bilo je obilježavanje Dana asocijacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” te 96. obljetnica od prvog aktivnog političkog djelovanja žena u Hrvatskoj.

Tribini su prisustvovali: saborski zastupnik i glavni tajnik HSS-a Željko Lenart, predsjednica OŽ HSS-a “Hrvatsko srce” Brigitte Berulec, potpredsjednica HSS-a i predsjednica ŽO HSS-a BPŽ Klara Šćuka, zamjenica predsjednice OŽ “Hrvatsko srce” Gordana Juranko, potpredsjednica OŽ HSS-a “Hrvatsko srce“ i predsjednica ŽO HSS-a “Hrvatsko srce“ KZŽ Martina Repovečki, predsjednica OŽ HSS-a “Hrvatsko srce“ SMŽ Višnja Kamber, zamjenik predsjednika GO HSS-a Novska Ernest Ciprijanović i tajnik GO HSS Novska Vlado Egredžija.

Na tribini je dr.sc. Vlatko Smiljanić govorio o radu hrvatskih političarki Marije Radić i Mare Matočec. Marija Radić je bila javna djelatnica, borkinja za ravnopravnost žena, prva predsjednica OŽ HSS-a Hrvatsko srce i životna ljubav Stjepana Radića. Iako Čehinja, Hrvatsku je u potpunosti prihvatila kao svoju domovinu. Jedna je od prvih žena koja se bavila politikom, hrabra žena visokih moralnih i intelektualnih kvaliteta koja i danas može biti uzor.

Mara Matočec je bila prva hrvatska političarka, prosvjetno-kulturna aktivistkinja i spisateljica seljačkoga pokreta braće Radić. Svojom  političkom borbom, radom i svim ljudskim patnjama koje su pretrpjele zbog politike koju su  vodile i zagovarale, trajno su zabilježene u hrvatskoj povijesti.

Predsjednica OŽ HSS-a „Hrvatsko srce“ Brigitte Berulec je u obraćanju prisutnima istaknula kako je ponosna na organizaciju žena koja je potekla iz duše i srca hrvatskog naroda od ljudi čija vizija i politika i danas vrijede. Rekla je kako je na nama da hrabro nastavimo i stvaramo bolje i pravednije društvo onako kako su to radile Marija Radić, Mara Matočec i mnoge druge znane i neznane žene jer to je jedini način na koji će se stvari promijeniti.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti