Poskupljenja dovode poljoprivrednike na rub egzistencije, a sve nas na korak do gladi

Zastupnik Željko Lenart upozorio je u Hrvatskom saboru na poskupljenja koja se događaju u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj. Rekao je kako je propalo stočarstvo, mljekarstvo, povrtlarstvo i voćarstvo. Jedino što opstaje je ratarstvo, no izrazio je bojazan da se i tom sektoru sprema crni scenarij.

Cijene umjetnog gnojiva su podivljale

Cijene umjetnih gnojiva nisu porasle nego podivljale! Pokušat ću vam to slikovito dočarati na primjeru mog gospodarstva od 26 hektara. Prošle godine su me umjetna gnojiva za sjetvu ukupno koštala 45.000 kuna s PDV-om. Po današnjem cjeniku iduća sjetva bi me umjesto 45.000 kuna koštala 130.000 kuna samo za gnojivo! Vjerujte mi da mnoga manja gospodarstva neće moći platiti ovakav iznos koji možda čak niti nije konačan. Mnogi će morati prepoloviti ili tri puta manje gnojiti. A znate što to znači? To znači da će nam proizvodnja pasti za barem u pola u prvoj godini, a druge godine još i više jer postoji još nešto zaliha u tlu koje će se koristiti, ali one će se istrošiti”, upozorio je zastupnik HSS-a.

Petrokemija je trebala ostati u državnom vlasništvu

Lenart je podsjetio kako se zalagao da Petrokemija treba ostati u pretežito većinskom državnom vlasništvu.

“Ja sam iz Kutine. Proizvodnja uree i amonijaka u Kutini stoji već neko vrijeme. Upitno je hoćemo li za iduću sjetvu moći imati cjenovno pristupačna gnojiva i hoće li uopće biti dovoljno gnojiva. Država više nema utjecaja na proizvodnju umjetnih gnojiva koja su hranjiva za proizvodnju hrane i bez kojih je nezamisliva intenzivna poljoprivredna proizvodnja koja hrani stanovništvo.

Bit će problema i s uvozom gnojiva

Upitao je zbog čega su gnojiva poskupila 300 posto kad plin u Hrvatskoj nije poskupio 3 puta više i nije poskupio 300 posto.

“Gdje je sada Vlada RH da se oglasi o ovome problemu? Da sjedne s vlasnikom Petrokemije i pokuša pronaći model da to ne bude tako? Mislim da će biti problema i s uvozom gnojiva. Na korak smo od gladi. Neka pandemija pojača, stvari će se zakomplicirati. Već je i sada je dostupnost i opskrba robama u problemu. Ako se ovako nastavi, što ćemo jesti u narednim godinama?”, zaključio je.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti