Vlaović: Ako je top menadžeru dovoljno 5 godina staža, zašto obrtnik mora imati 15?

U Hrvatskom saboru raspravljalo se o Zakonu o obrtu. Obrt i obrtništvo je dio gospodarstva od kojeg se očekuje utjecaj na gospodarski rast te povećanje zapošljavanja u Hrvatskoj. Obrtnici se danas se u Hrvatskoj teško pronalaze. Za poslove zamjene slavine, servisa plinskog bojlera ili čišćenja dimnjaka danas je gotovo nemoguće pronaći stručnu osobu, a to je posljedica nekontroliranog iseljavanja stručnih radnika iz Hrvatske.

Obrtnici su važna karika u gospodarskom razvoju Hrvatske

“Obrtnici su važna karika u gospodarskom razvoju Hrvatske. U kriznim godinama upravo su on bili kičma koja je osiguravala stabilnost. U Hrvatskoj je registrirano više od 86.000 obrtnika koji čine više od 40% svih gospodarstvenika. Kao takvi, oni zaslužuju posebnu brigu“, kazao je zastupnik Davor Vlaović.

Obrtnička komora, gospodarska komora i obrtnici trebaju biti jedan tim u stvaranju boljih uvjeta za obrtnike

“Važan čimbenik za postizanje stabilnosti je obrtnička komora koju treba osnažiti i dati joj alate da može biti pravi servis obrtnicima. Obrtnici često imaju dojam kako je jedina uloga komore naplata članarine i to treba mijenjati. Predloženi Zakon trebao bi pomoći stvaranju tima obrtnika i komore”, rekao je Vlaović.

Naglasio je kako je važno pravilno planiranje obrazovnih programa. Zadatak programa je osigurati dostatan broj kvalificiranih radnika, a to je u interesu malih i srednjih poduzetnika. U tom procesu je važna uloga i učitelja i profesora. “Očekujemo da nosioci dualnog sustava obrazovanja budu i profesori u industrijskim i obrtničkim školama. Njihov rad treba pravilno vrednovati kroz osobne dohotke. Jedino tako će biti motivirani i odgajat će motivirane radnike i buduće obrtnike.”

Treba raditi na motivaciji učenika da upisuju majstorska zanimanja

Vlaović je istaknu važnost ukidanja administrativnih i ostalih prepreka koje sputavaju obrtnike. Oni nerado na naukovanje uzimaju srednjoškolce, mada znaju da je to jedini pravi način za obrazovanje kvalitetnog radnika, kasnije i majstora. Apelirao je na roditelje i društvenu zajednicu koji bi mogli zajedničkim nastojanjem mladima na prihvatljiv način prezentirati obrtnička zanimanja i tako povećati upis učenika u obrtničke škole. Pozvao je na strateško promišljanje kod donošenja odluka o odobravanju obrazovnih programa i planiranje edukacija u ‘bijelim’, ali i novim, ‘zelenim’ zanimanjima kao što su zaštita okoliša, energetska učinkovitost te zanimanja vezana za klimatske promjene.

Tražimo priznavanje majstorskog ispita s 5 godina rada u struci i mogućnost samostalnog otvaranja obrta

“Poseban problem obrtnika je neplaćanje. Obrtnici nerijetko obave kvalitetno posao kao podizvođači, ali ne mogu se naplatiti jer novac sjeda na račune onih koji su poslove ugovorili”, istaknuo je Vlaović te zatražio i javnu objavu svih majstora po zanimanjima. “Javna objava svih majstora po zanimanjima pomogla bi uspostavi lakše komunikacije između majstora i građana kojima su potrebne majstorske usluge. Vlaović je u ime HSS-a zatražio priznavanje majstorskog ispita s pet godina rada u struci i mogućnost samostalnog otvaranja obrta jer više staža se ne traži niti za top menadžere u državnim tvrtkama.

“U Brodsko-posavskoj županiji imamo 2.176 obrta s preko 3.800 zaposlenih, nekada je bilo do 2.600 obrta. Što se dogodilo, tko je kriv? Sigurno i zakonodavni okvir i provedba zakona koji su često na štetu obrtnika. Doradom ovog Zakona to možemo promijeniti”, zaključio je zastupnik HSS-a.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti