Zdravstveni sustav nije održiv i jednako dostupan u svim dijelovima Hrvatske!

Prilikom rasprave o opozivu ministra Milana Kujundžića zastupnici HSS-a u Hrvatskom saboru upozorili su na neodrživ i loš zdravstveni sustav.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je ministru zdravstva da je postao političar koji ima silnu ambiciju bez pokrića. ”Amerika, koju ministar Kujundžić gleda kao potpuni ideal, ima zdravstveni sustav koji ljude ostavlja praktički da umru ako nemaju novaca. To je ono što ministar želi Hrvatskoj. Hrvatski interes nije privatizirati zdravstvo do kraja pa da oni koji imaju novaca biraju gdje će se liječiti, a oni koji nemaju novaca da umru od najobičnijih bolesti.”, rekao je predsjednik Beljak u svojoj raspravi.

Lenart: Običan čovjek ne može dobiti ni normalnu pretragu onda kada mu je potrebna

”Kod mene u Kutini dođete na hitnu – zaključana vrata pa ne znate bi li čekali ekipu koja je na terenu ili ne. Pa se uputite za Sisak, dođete na staru internu, pa ako niste do tamo umrli onda kad vidite tamo ambijent najradije bi se sami ubili.”, rekao je zastupnik Lenart.
Na izjavu ministra Kujundžića da se stent može dobiti unutar jednog sata, Lenart mu je odgovorio: ”Stent unutar jednog sata može dobiti ili ministar zdravstva ili premijer, običan čovjek ne može! Običan čovjek ne može dobiti ni normalnu pretragu onda kada mu je potrebna.”

Vlaović: Zdravstveni sustav u današnjem obliku nije niti održiv, niti učinkovit, niti dostupan!

Zastupnik Vlaović upozorio je da zdravstveni sustav nije održiv i jednako dostupan u svim dijelovima Hrvatske. Opstanak takvog sustava, istaknuo je, spašava od kolapsa jedino medicinsko osoblje svojim iznimnim trudom i zalaganjem. Nedopustivim je ocijenio da se štedi čak i na odorama koje osoblje ponekad samo mora kupovati.

Vlaović je upozorio na trend pogoršanja stanja u zdravstvenom sustavu kao što je broj timova bez nositelja koji je u vremenu između dva zahtjeva za opozivom ministra sa 56 porastao na 89, nedostatak više od 20 pedijatara u sustavu primarne zdravstvene zaštite što zajedno čini broj od preko 100.000 građana koji su ostali bez obiteljskog liječnika uglavnom u ruralnom prostoru Hrvatske.

Također, istaknuo je problem Domova zdravlja: „Urušili ste sustav domova zdravlja, ne može ravnatelj s 25% pogona organizirati 100% sustav. Specijalizacije su potrebne, ali ih domovi zdravlja neće moći plaćati jer ste propustili rješavati problem ili je Vaš cilj zdravstvo samo za one koji imaju novca i mogu si priuštiti liječenje u Austriji, Njemačkoj ili Zagrebu. Gdje će se liječiti moja baka Mara iz Drežnika?“

Vlaović je govorio i o problemu sanacije bolničkih dugova rekavši kako se u javnosti stječe dojam da se nagrađuju oni koji loše rade i stvaraju dugove jer im se dugovi uzastopno saniraju za razliku od onih bolnica koje imaju uredno poslovanje, male dugove, ne prijete im ovrhe i ne dobivaju sanacijska sredstva iz državne blagajne. Kao uspješne i istovremeno zakinute bolnice naveo je brodsku i požešku opću bolnicu.
Osvrnuo se i na liste čekanja koje su svakim danom sve duže, a poseban problem čine kada se radi o djeci kojima je dijagnostika nedostupna.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti