Warning: Undefined variable $post_id in /home/hss/public_html/wp-content/plugins/facebook-thumb-fixer/output-logic.php on line 4

Vlaović: Poljoprivredni proizvođači prepušteni su velikim ribama!

Zastupnik HSS-a Davor Vlaović tražio je danas stanku u Hrvatskom saboru kako bi upozorio na slabu preventivu zaštite poljoprivrednih površina od elementarnih nepogoda.

„Vrijeme je za razgovor o životno važnim temama, klimatskim promjenama, njihovom utjecaju na proizvodnju hrane i načinima prevencije štetnog djelovanja. Osiguranje usjeva nije i ne može biti jedina metoda naročito u situaciji kada osiguravajuće kuće ne ispoštuju ugovorene uvjete, mada niti jedna financijska odšteta ne može poljoprivredniku nadoknaditi ljubav i vjeru s kojom proizvodi, izgubljeni urod i izgubljeno tržište jer kupci odlaze drugdje.“ Rekao je Vlaović prozvavši još jednom za neprovođenje Zakona o obrani od tuče. Zapitao se što je hrvatski interes.
„Je li Hrvatskoj u interesu proizvodnja hrane ili ne? Žetva je na vrhuncu, a još uvijek nisu definirane cijene žitarica, poljoprivredni proizvođači su prepušteni „tržištu“, ja kažem prepušteni su lobijima, „velikim ribama“ i „igračima“ koji imaju skladišne kapacitete i diktiraju tempo. Otkupne cijene pšenice su od 0,90 do 1,2 kn po kilogramu. U okruženju i Frankfurtskoj burzi cijene su više od 1,3.“

Vlaović je rekao kako je rad u Hrvatskoj obezvrijeđen, posebno rad poljoprivrednika na njihovim OPG-ovima jer tamo ne postoji radno vrijeme i unaprijed dogovorena stanka, tamo se radi kada to vremenske prilike dopuštaju. Pozvao je ministra poljoprivrede, Žito zajednicu, Hrvatsku poljoprivrednu komoru i vlasnike silosa da sjednu za okrugli stol i nađu rješenje za hrvatske poljoprivrednike i poljoprivredu.
„Ako se to ne dogodi većina poljoprivrednika će odustati od proizvodnje krušarice, onda ćemo zaključiti da je u interesu Vadi i ministru da se i dalje uvozi pšenica iz Bosne i Hercegovine „velike žitnice“ iz koje je u Hrvatsku 2018. uvezeno 53 tisuće tona. Čiji je to interes? Je li ministru u interesu da naši poljoprivrednici stanu obrađivati hrvatske njive, proizvoditi hranu u Hrvatskoj ili mu je važniji prihod od uvoznika? Očito su uvoznici miliji jer je u opticaju velika i brza lova.“

Vlaović je još jedanput, prozvao zbog nečinjenja na području raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i podsjetio na HSS-ov Zahtjev za interpelacijom Vladi koji nije stavljen na dnevni red sjednice Vlade RH. Kazao je kako je Vlada inovativna kod oporezivanja i dodavanja nameta poljoprivrednicima, a posljednji u nizu je naplata RTV pristojbe za radne strojeve u poljoprivredi.
„Lako je direktoru HRT-a dobiti plaću 42.000 kn kad svaki poljoprivrednik po radnom stroju plaća 80 kuna pristojbe.“, zaključio je Vlaović.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti