Vlaović: Banke se solidarno trebaju odreći dijela dobiti

Saborski zastupnik Davor Vlaović raspravljao je o Zakonu o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. Zakonom se želi olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice nastale zbog COVID-19.

Vlaović je Zakon podržao rekavši da su sve mjere koje se poduzimaju dobre, ali kratkoročne. Zatražio je strateško promišljanje i rješenja za gospodarstvo i građane nakon prestanka mjere socijalne izolacije jer tek tada će nastati siromaštvo i glad zbog neimaštine. Težište rasprave usmjerio na utjecaj Zakona na Slavonce koji su ostali bez sezonskog posla u turizmu s kojim su računali i na poljoprivrednike i proizvođače hrane koji su sustavno zanemarivani u prethodnom razdoblju.

Model direktnog dogovora banaka s građanima uvijek loše završi za građane

Mi iz HSS-a tražimo da se zakonski uredi moratorij na  kredite jer model direktnog dogovora banaka s građanima uvijek loše završi za građane. Građanima krediti postaju skuplji nego do sada. Predstavnici vladajućih i ovdje u Saboru štite banke koje su u krizi 2008. ostvarile dobit, ostvaruju ga i danas. Banke se solidarno trebaju odreći dijela dobiti,“ kazao je. Nedopustivim je ocijenio otpuštanje radnika u javnim poduzećima i u INA-i koja otpušta radnike u pojedinim poslovnicama.

Vlaović je zatražio mjere kojima će se organizirati proizvodnje u svim sektorima jer samo jačanjem vlastitih gospodarskih aktivnosti Hrvatska će pokazati da je savladala  lekciju  iz neovisnosti  i da će iz krize izaći snažnija.

Resornim ministrima, osim ministrici poljoprivrede koja se nigdje ne pojavljuje, zamjerio je rad na samopromociji u vremenu koje ne dopušta politikantstvo već traži akciju. Zatražio je hitnu akciju u sektoru poljoprivrede.

Sektor poljoprivrede traži hitnu akciju

“Mnogi govore o samodostatnosti u proizvodnji hrane i pomoći poljoprivredi. Promatrajmo poljoprivredu kao sektor za investiranje kroz proizvodnju i preradu  hrane,  očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, čuvanje suverenosti Republike Hrvatske. Europski povjerenik za poljoprivredu rekao je da zemljama članicama nudi dodatnih 6 milijardi eura za oživljavanje poljoprivrede. Treba samo poslati zahtjev. Što je poduzela i poduzima naša Vlada i naše Ministarstvo poljoprivrede? Naš proračun za poljoprivredu u 2020 smo smanjili!”, upozorio je.

Vlaović je kazao da će zbog kašnjenja poticaja za 2019. poljoprivrednici sjetvu obaviti novim zaduživanjima kod organizatora proizvodnje i trgovaca koji su digli cijene repromaterijala. To dodatno poskupljuje proizvodnju, a domaća hrana postaje nedostupna osiromašenim hrvatskim građanima.

Da su poljoprivrednici dobili poticaje, da su išli s avansnim plaćanjem repromaterijala sigurno bismo imali jeftiniju i proizvodnju i hranu. Stalno kasnimo i čudimo se kako su drugi uspješniji. Ako nam je interes proizvodnja hrane moramo dalje gledati”, rekao je Vlaović te istaknuo kako se poljoprivrednici teško mogu nositi sa svim nedaćama koje ih sustižu.

© 2019. Hrvatska seljačka stranka. Sva prava pridržana. Pravila privatnosti